NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg avbildet sammen med Spanias statsminister Pedro Sanchez tidligere denne uken. AP Photo/Andrea Comas

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener prosessen har drøyd lenge nok. Han sier tiden nå er inne for å ønske Sverige og Finland velkommen som fullverdige medlemmer i alliansen.

Dette kom frem da Stoltenberg mandag talte til Natos parlamentarikerforsamling i Madrid.

Sverige og Finland søkte om medlemskap i Nato i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år. Opptaksprosessen er blitt stående fast på grunn av krav Tyrkia stiller før de vil si ja til å slippe de to landene inn. Alle medlemslandene må godkjenne nye medlemmer, noe som gir Tyrkia makt til å hale ut prosessen.

I juni inngikk Tyrkia, Sverige og Finland en intensjonsavtale om at Tyrkia vil si ja til at de to landene blir Nato-medlemmer såframt en rekke krav er oppfylt.

Nato-sjef Stoltenberg mener det har drøyd lenge nok nå, og sier Sverige og Finland har oppfylt sine forpliktelser i denne avtalen

– Tiden er inne for å slippe dem inn som fullverdige medlemmer, sier han.

Det var også budskapet hans da han tidligere denne måneden besøkte Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul.

Trond Helleland, som er leder for Stortingets delegasjon til Natos parlamentarikerforsamling (Nato PA) sier det har vært en viktig sesjon i Nato PA som understreker ønsket om raskt medlemskap for Sverige og Finland.

Bakgrunnen er at både det ungarske og tyrkiske parlamentet ennå ikke har godkjent Sverige og Finlands medlemskap.

– Det er et samlet Nato som støtter Ukrainas kamp for frihet og demokrati. Ukrainas kamp er vår kamp, sier Helleland.

Les også: 

Tyrkia: – Myndig­hetene har opprettet en politi­stasjon i vårt sinn

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.