Kinas utenriksminister Wang Yi. Foto: Heiko Junge / NTB

Kinas spesialutsending til Ukraina kommer tirsdag til Kyiv, opplyser en ukrainsk regjeringskilde. Målet er å fremme Kinas plan for våpenhvile i krigen.

Kina opplyste i forrige uke at diplomaten Li Hui skal besøke både Ukraina, Russland og flere europeiske land. Han er en utsending fra det kinesiske utenriksdepartementet og utenriksminister Wang Yi.

Reisen er et forsøk på å fremme Kinas tolvpunktsplan for å få i stand en våpenhvile i Ukraina.

Denne planen er tidligere avvist både av ukrainerne og av vestlige land, da man mente den var i favør av russiske interesser.

NTB-AFP melder om saken.

Tirsdag skal utsendingen til Kyiv, og snakke med ukrainske myndigheter. Besøket der varer i to dager, ifølge kilden.

Ukraina har tidligere sagt at de er rede til å inngå våpenhvile, forutsatt at Russland først trekker seg ut av alle områder de har okkupert.

Russerne på sin side har sagt at alle samtaler om våpenhvile og fred må ta utgangspunkt i hvordan landområdene i Ukraina er fordelt per nå, såkalte realiteter på bakken.

De færreste tror president Putin er villig til å inngå avtaler som peker i retning av noen form for nederlag, tilbaketrekning eller større innrømmelser for russisk side.

I dagens militære bilde, med et ukrainerne på terskelen til å starte en lenge planlagt motoffensiv, vil de fleste observatører anse det som lite sannsynlig at Ukraina er innstilt på å fryse situasjonen slik den er nå.

Dette er selvsagt kineserne klar over, og de vil neppe fremme forslag de vet vil bli avvist øyeblikkelig. Derfor knyttes det en viss spenning til hva den kinesiske utsendingen vil legge på bordet denne gangen.

Vil det være et nytt forslag begge partene kan finne interessant, og realitetsvurdere? Eller er det først og fremst et forsøk fra Kinas side på å markere seg selv som en global aktør?

Les også: 

Xi Jinping har snakket med Zelenskyj

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.