Mykhailo Podolyak, rådgiver for den ukrainske presidenten. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podolyak avviser enhver våpenhvile som lar russiske styrker forbli på okkupert territorium.

Fra Ukrainas side er alt snakk om fredsforhandlinger og våpenhvile med Russland, kun aktuelt dersom det forutsettes at russerne trekker seg ut av alle ukrainske områder de har okkupert.

I Kyiv ser man ingen grunn til å avgi land til en angriper, spesielt ikke i en situasjon der det russiske militærmaskineriet synes å ha gått mer og mer tomt krefter.

NTB-Reuters melder om saken.

– Enhver våpenhvile vil bety at Russland får rett til å bli værende i de okkuperte områdene. Det er helt uaktuelt, skriver Mykhailo Podoljak på Twitter fredag.

Kina la i februar fram en 12-punktsplan for fred og ba om en omfattende våpenhvile i Ukraina. Fredsplanen ble i forrige uke lagt fram for Russlands president Vladimir Putin.

Men den avvises altså kontant fra den forsvarende part i krigen. Ukraina krever at Russland trekker seg ut, et utgangspunkt som også støttes av Nato.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere hevdet at Beijing mangler troverdighet som fredsmegler i Ukraina, da de ikke har fordømt den russiske invasjonen.

 

Les også: 

USA advarer mot kinesisk forslag om våpenhvile i Ukraina

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere bøker, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.