En ny runde med forhandlinger mellom ukrainske og russiske representanter begynner i Tyrkia mandag.

Det statlige ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform er blant dem som opplyser om samtalene. Deres kilde er den ukrainske politikeren Davyd Arakhamia, som også tidligere har deltatt i forhandlinger med Russland.

Forhandlingene skal pågå fra mandag til onsdag.

President Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak sier til Ukrinform at de ukrainske kravene i forhandlingene er uendret: våpenhvile, tilbaketrekking av de russiske styrkene og klare sikkerhetsgarantier.

På en konferanse i Doha i Qatar sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian søndag at det må en våpenhvile til i Mariupol før det kan bli snakk om noen forhandlinger.

– Vi må fortsette å snakke med russerne, vi må fortsette å snakke med president Putin nettopp fordi han ikke har fått resultatene han trodde han ville, svarte han på spørsmål om president Emmanuel Macrons plan om å snakke med Putin denne uken om en våpenhvile.

Le Drian sa at den russiske invasjonen har forent Ukraina og gitt EU og Nato ny drivkraft, mens Russland har tapte store markeder for sin energieksport.

– Dialogen må være klar, uten naivitet og med mye fasthet. Det må bli en våpenhvile i Mariupol ettersom ingen kan forhandle seriøst med en pistol mot hodet, la den franske utenriksministeren til.

Men han oppfordret til å fortsette å holde kontakt med den russiske presidenten.

– Fortsett å snakk med ham slik at når tiden kommer, da han tror prisen som betales for hans intervensjon i Ukraina er så høy at det er bedre å forhandle, er det en åpning som baner vei for diskusjoner.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.