EUs utenrikssjef Kaja Kallas ringer med en bjelle for å åpne EUs forsvarsministermøte i Brussel den 20. mai 2025. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB.

Etter telefon­samtalen mellom Trump og Putin sier EUs utenriks­sjef Kaja Kallas at hun ønsker en tøffere linje mot Russland fra USA hvis Russland ikke går med på en betingelses­løs våpen­hvile i Ukraina-krigen.

Da samtalen var over, skrev Trump på TruthSocial at Russland og Ukraina kommer til å innlede forhandlinger med sikte på å avslutte krigen, uten at han nevnte noe om våpenhvile.

Kallas varsler EU-tiltak og etterlyser amerikanske, melder NTB:

– USA sa at om Russland ikke går med på en ubetinget våpenhvile, så vil det bli konsekvenser. Så vi ønsker å se de konsekvensene, også fra amerikansk hold, sier Kallas før EUs utenriks- og forsvarsministre møtes i Brussel tirsdag.

Men Trump ser ikke ut til å legge seg på den linjen EUs utenrikssjef og andre europeiske toppolitkere ønsker seg, melder Reuters.

Europeiske ledere besluttet å øke presset på Russland gjennom sanksjoner etter at Trump orienterte dem om sin telefonsamtale med Putin, sa den tyske kansler Friedrich Merz i et innlegg på X sent mandag kveld.

Trump virket ikke klar til å følge opp dette. På spørsmål om hvorfor han ikke hadde innført nye sanksjoner for å presse Moskva til en fredsavtale, slik han hadde truet med, sa Trump til journalister: «Vel, fordi jeg tror det er en sjanse for å få noe gjort, og hvis du gjør det, kan du også gjøre det mye verre. Men det kan komme en tid hvor det vil skje.»

Trump briefet Ukrainas president Volodymyr Zelenskij og lederne for EU, Frankrike, Italia, Tyskland og Finland om samtalen med Putin. Flere av dem skal ha vært sjokkert etterpå:

En person som er kjent med Trumps samtale med de ukrainske og europeiske lederne, sa at deltakerne var «sjokkerte» over at Trump ikke ønsket å presse Putin med sanksjoner.

Men Ursula von der Leyen holder på masken:

I et innlegg på X sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen bare at samtalen med Trump var «god» og at det var «viktig at USA forblir engasjert».

Putin signaliserte ikke annet enn generell velvilje overfor Trump:

Putin takket Trump for å støtte gjenopptakelsen av direkte samtaler mellom Moskva og Kiev etter at de to partene møttes i Tyrkia forrige uke for sine første ansikt-til-ansikt-forhandlinger siden mars 2022. Men etter samtalen mandag sa han bare at innsatsen var «generelt på rett spor».

«Vi har blitt enige med USAs president om at Russland vil foreslå og er klar til å samarbeide med den ukrainske siden om et memorandum om en mulig fremtidig fredsavtale», sa Putin til journalister nær feriestedet Sotsji ved Svartehavet.

Den russiske lederen «avviste kravet om en … umiddelbar våpenhvile og kan i stedet fortsette militære operasjoner samtidig som han legger press på forhandlingsbordet», sa han.

Den amerikanske presidenten signaliserer fremdeles utålmodighet:

Trump sa at det var «noen store egoer involvert». Uten fremgang «kommer jeg bare til å trekke meg», sa han og gjentok advarselen om at han kunne forlate prosessen. «Dette er ikke min krig.»

Zelenskyj ønsker å involvere flere land i prosessen:

Etter å ha snakket med Trump sa Zelenskyj at Kiev og dets partnere kan søke et høynivåmøte mellom Ukraina, Russland, USA, EU-landene og Storbritannia som en del av en innsats for å få slutt på krigen.

Russland mener imidlertid at EU og Storbritannia står på Ukrainas side, og dermed ikke kan fungere som meglere.

 

Kjøp «Den usynlige energikrigen. Fra Kennedy-attentatet til Nord Stream-sabotasjen» av Alf R. Jacobsen her!

Den usynlige energikrigen av Alf R. Jacobsen

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.