Natosjef Jens Stoltenberg. Foto: Annika Byrde / NTB

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg avviser Russlands påstander om tilbaketrekning. Han mener de nå kun omgrupperer for å komme sterkere tilbake i Ukraina.

Russland har nylig offentliggjort en plan om å trekke seg gradvis tilbake fra områdene nord og øst i Ukrainia. Dette er fremstilt som et ledd i å skape tillit mellom partene, og tilrettelegge for forhandlinger.

Men ifølge Jens Stoltenberg er det hele et spill for galleriet, og ikke verdt å feste tiltro til:

– Russland har gjentatte ganger tidligere løyet om sine intensjoner, og vi kan bare dømme dem etter hva de faktisk gjør, sa Stoltenberg da han torsdag presenterte Natos årsrapport for 2021.

Britisk etterretning opplyste onsdag at Russland hadde trukket styrker tilbake til Hviterussland, og Pentagon opplyste samme kveld at russiske styrker også ble trukket ut av Tsjernobyl-området.

Omgruppering, ikke tilbaketrekning

Stoltenberg avviser imidlertid at det er snakk om en reell tilbaketrekning, i den forstand at man oppgir videre krigshandlinger i området..

– Ifølge vår etterretning trekker de seg ikke tilbake, sa han, og han sier dermed at russerne lyver når de hevder at de er i gang med en tilbaketrekning.

Stoltenberg legger til:

– Russland forsøker å omgruppere, skaffe nye forsyninger og styrke offensiven sin i Donbas-regionen. På samme tid opprettholder Russland presset mot Kyiv og andre byer. Vi kan derfor vente oss nye offensive handlinger, som vil føre til enda mer lidelse, sa Stoltenberg.

En slik omgruppering kan ha sammenheng med at russiske styrker har møtt uventet sterk motstand, og har lidd store tap. Det kan derfor være mulig man nå ønsker å få inn nye styrker med nytt materiell, for senere å gjenoppta angrepet mot de aktuelle områdene, blant annet hovedstaden Kyiev.

Presses

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviste også meldingene om frivillig russisk tilbaketrekning torsdag. Hans versjon går imidlertid ut på at det rett og slett er ukrainske styrker som nå tvinger russerne til retrett. Et slikt bilde er ikke bekreftet fra uavhengige kilder.

– Det er andre ord som kan benyttes om den angivelige tilbaketrekningen av russiske styrker fra Kyiv og Tsjernihiv og okkupantenes reduserte aktiviteter i disse områdene. Dette er ikke tilbaketrekning, det er et resultat av det våre forsvarere gjør, som presset dem tilbake, sa den ukrainske presidenten i en vidoetale.

Våpenstøtte

Stoltenberg lover fortsatt støtte til Ukrainia. Han påpekte at titusenvis av ukrainske soldater de siste årene er trent og utstyrt av Nato og han understreker viktigheten av å fortsette å støtte dem med våpen og utstyr.

Det er spesielt tilførselen av moderne antitankvåpen og antiluftraketter som har vist seg å ha stor betydning i denne krigen, ikke minst har britene bidratt med dette.

– Nato, eller Nato-allierte, må fortsette å forsyne Ukraina med våpen så lenge det er nødvendig, sa Stoltenberg.

– De kjemper en krig for frihet, demokrati og våre felles verdier, avsluttet Natosjefen.

Les også: 

Bidens diplomatiske skandale i Warszawa

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.