Ukrainas president Volodymyr Zelensky og Storbritannias statsminister Rishi Sunak under et tidligere møte. Foto: Javad Parsa / NTB

Fredskonferansen for Ukraina er i gang i saudiarabiske Jeddah lørdag ettermiddag. Nesten 40 land deltar, deriblant representanter fra Norge. Russland er ikke med.

Ukraina har tatt initiativ til fredsforumet i håp om å vinne større internasjonal støtte i krigen mot Russland, som ikke er invitert. Møtet startet rundt klokken 15 norsk tid og skal foregå over to dager.

Kina deltar

Kina er blant landene som deltar. Den kinesiske deltakelsen var lenge usikker, men Kina valgte å sende den høytstående diplomaten Li Hui til møtet. Det tas som et signal om at kina tar møtet på alvor.

– Kina er villig til å jobbe sammen med det internasjonale samfunnet for å fremme en politisk løsning på krisen i Ukraina, sier talsperson Wang Wenbin i den kinesiske utenriksdepartementet.

Et lignende møte ble holdt i København i juni, og da takket Kina nei til invitasjonen, skriver Sky News.

Kina regnes som en av de nasjoner som har størst mulighet til å legge press på Russland i denne saken, da Russland etter hvert har endt opp med en stor grad av avhengighet overfor nettopp Kina.

Men det er vanskelig for noen å vite med sikkerhet hva som er Kinas ståsted og interesser knyttet til denne krigen per i dag.

Mye har skjedd siden februar 2022, og Kinas lederskap sitter i dag på sidelinjen og er vitne til en helt annen krig enn det de trolig så for seg da den startet.

På den ene siden har Kina et samarbeid med Russland, på den annen side antas det at Kina ikke er tjent med noe brudd i sine økonomiske og politiske relasjoner med vestlige land.

NTB-AFP melder om saken.

Ifølge et dokument AFP har sett, innledes lørdagens sesjon med et tre timer langt møte med uttalelser fra ulike delegasjoner. Deretter venter en to timer lang lukket diskusjon og en middag.

– Ikke lett

– Jeg spår at samtalene ikke vil bli lette, men sannheten er på vår side, sa Andrij Jermak, sjef ved det ukrainske presidentkontoret, i et intervju fredag kveld.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kontor sa denne uken at møtet vil ta for seg hans tipunkts fredsplan.

Denne planen innebærer krav om full tilbaketrekking av russiske styrker i Ukraina og gjenoppretting av landets grenser, inkludert Krim-halvøya som ble annektert av Russland i 2014.

Lite tyder per i dag på at Russlands president Putin er innstilt på noen tilbaketrekning.

Foruten Norge deltar blant annet USA, Brasil, India, Danmark, Sverige og Kina.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan leder amerikanernes delegasjon, som tidligere har uttalt at de ikke venter et stort gjennombrudd fra møtet.

Mange vil anse møtet mellom Kinas og USAs representanter som et viktig poeng i seg selv, både når det gjelder Ukraina-saken og andre spørsmål der de to nasjonene har sentrale roller. Det har vært lite hjertelighet i forholdet mellom de to land i senere tid.

Bestill fra Document i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.