Russlands president Vladimir Putin , torsdag 15. juni 2023. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Russlands president Vladimir Putin er åpen for kontakt for å snakke om løsninger på Ukraina-krigen, ifølge Kreml. Men det ligger noen forutsetninger til grunn.

Ifølge Kreml er Putin og Russland åpne for å diskutere en løsning for å få slutt på krigen.

Men det understrekes at Ukraina først må anerkjenne «den nye virkeligheten» hvor russiske styrker kontrollerer rundt 18 prosent av ukrainsk territorium, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria.

NTB-Reuters-DPA melder om saken.

Dette er et krav som Ukraina tidligere har erklært som helt uakseptabelt. Ukraina holder fast på at en fredsplan må innebære at russiske styrker trekker seg fra alle ukrainske områder.

Sett med ukrainske øyne er det ingen grunn til at nabolandet Russland skal kunne tillates å okkupere deler av Ukraina, og så forlange en fredsavtale der de får beholde det de har erobret.

Det er ved flere anledninger blitt påpekt at en avtale der et land får beholde det man med krigshandlinger okkuperer av et naboland, ville satt en uholdbar presedens i internasjonal rettsorden. Det kan motivere også andre nasjoner til å sette i verk okkupasjonskriger mot naboer man tror er svake.

Russlands president Putin har også flere krav: Han sa i forrige uke at han er villig til å ha fredssamtaler med Ukraina, men at fred bare er mulig dersom Vesten stanser våpenstøtten til landet.

For Ukraina er heller ikke dette noe aktuelt tema, ettersom deres forsvar mot Russland er avhengig av den støtten de får, og i Kyiv fester man per i dag ingen lit til noe som sies fra Kreml.

I øyeblikket er Ukraina på offensiven militært, og lite tyder på at landets regjering i nåværende situasjon vil være interessert i imøtekomme Putins behov for å komme ut av krigen med noe som kan forklares som en form for seier hjemme i Russland.

I Ukraina frykter man også at en fredsavtale i øyeblikket kun vil fungere som en hardt tiltrengt pause for det russiske krigsmaskineriet, så det kan gjenoppbygge og forsterke sine styrker før de på nytt går til angrep på Ukraina.

En afrikansk delegasjon med Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa i spissen er fredag i Kyiv for å diskutere en fredsplan med president Volodymyr Zelenskyj. Lørdag reiser de videre til Moskva for å møte Putin.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax meldte torsdag at Putin har godtatt en invitasjon fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om å komme til Tyrkia. En dato for møtet er ikke fastsatt. Også der vil trolig mulige fredsløsninger bli et tema.

Slik utgangspunktet er i øyeblikket, synes en fredsløsning å være nokså fjern. Partenes ståsteder er svært langt fra hverandre, og det eksisterer ingen gjensidig tillit.

Les også: 

Zelenskyj bekrefter at Ukrainas offensiv er i gang

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.