Den statlige kinesiske nyhetskanalen Global Times sammenlignet tirsdag Donetsk-regionen i Ukraina med Taiwan, og oppfordret G7-landene til å gi Kina «urokkelig støtte» når de bestemmer seg for å «utrydde» regimet på Taiwan.

Meldingen kom på Twitter – som ellers er bannlyst i Kina – og som en reaksjon på at den britiske utenriksministeren twitret «urokkelig støtte til Ukrainas territoriale integritet» etter at Russland mandag anerkjente de ukrainske provinsene Donetsk og Luhansk som suverene stater, og at de har beordret «fredsbevarende» styrker inn på ukrainsk territorium.

På lederplass skriver Global Times idag at det er svært beklagelig at konflikten har utviklet seg så langt, men viser forståelse for Russland:

– USA intense inneslutning av Russland tvang dem til å realisere sine sikkerhetskrav på en slik måte.

Global Times fortsetter med å slå fast at situasjonen ikke har nådd et punkt som bare kan løses med krig, men det er lett å trekke paralleller til Kinas relasjon til Taiwan:

– USA og NATO bør trekke seg tilbake og ikke komplisere konflikten. Hverken konfrontasjon eller sanksjoner vil bidra til å lette spenningen. «Knuten må løses av de som har knyttet den.»

Kina lover at Taiwan skal «gjenforenes»

Putins anerkjennelse av Donetsk og Luhansk som suverene stater er ikke ukomplisert for et Kina som ellers sidestiller separatistbevegelser og løsrevne områder med Taiwan, et suverent land som aldri har vært underlagt Beijing, men som av regimet allikevel betraktes som en «frafallen» provins.

Folkerepublikken har flere ganger lovet at Taiwan skal «gjenforenes» med fastlands-Kina, senest i november ifjor. Mye av den kinesiske reaksjonen kan tyde på at de anser Ukraina-konflikten som en test på USAs og Vestens vilje til å stå ved sine løfter overfor sine allierte.

Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua meldte 16. november at Xi Jinping i et virtuelt møte med USAs president Joe Biden, la frem Kinas prinsipielle holdning til Taiwan-spørsmålet:

– Xi sa at en fullstendig gjenforening av Kina er et ønske som deles av alle sønner og døtre av den kinesiske nasjon. Vi har tålmodighet og vil strebe etter en fredelig løsning, men skulle separatistiske krefter provosere oss til å krysse den røde linje vil vi bli tvunget til å treffe resolutte foranstaltninger.

«Kognitiv krigføring»

Samtidig anklager Kina USA for å lage panikk ut av Ukraina-krisen og advarer Taiwan mot å sammenligne sin egen situasjon med Ukrainas.

Situasjonen i Ukraina blir naturlig nok fulgt tett på Taiwan ettersom landet er under konstant trussel om kinesisk invasjon. Taiwans president Tsai Ing-wen hevdet idag at det foreligger bevis for at russisk aggresjon brukes for å skade taiwansk moral.

– Eksterne krefter forsøker å manipulere situasjonen i Ukraina og påvirke det taiwanske samfunns moral, sier hun og oppfordrer Taiwans regjering til å være på vakt mot «kognitiv krigføring».

Tsais sammenligning av Ukraina-krisen og Kinas krav på Taiwan blir avvist i Beijing. Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Hua Chunying sa ifølge NTB på dagens pressekonferanse at enhver sammenligning «mangler den mest grunnleggende forståelsen av historikken i Taiwan-saken». Hun fortsatte med at

– Taiwan er selvsagt ikke Ukraina. Taiwan har alltid vært en uavhendelig del av Kinas territorium. Hun kritiserte videre taiwanske myndigheter for «uforstand» ved «å gjøre Ukraina-saken til et brennhett tema».

Trump: Biden er svak

I en podcast publisert igår spådde tidligere president Donald Trump at Kina ville bli oppmuntret av Russlands aggresjon mot Ukraina og starte sitt eget angrep på Taiwan. Han beskyldte Joe Biden for svakhet i internasjonale relasjoner og sa at hverken Putin eller Xi ville våget å sette i gang et angrep mens han var president.
‘China’s going to be next’: Trump says Vladimir Putin’s assault on Ukraine will embolden Xi Jinping to take Taiwan
All sides should give Russia, Ukraine some space to resolve issue: Global Times editorial
Xi’s remarks set direction for resolving Taiwan question

 

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.