Edward Luttwak. Stillbilde: University of California Television / YouTube.

Hverken Russland eller Ukraina kan vinne den pågående krigen, mener den anerkjente rumensk-amerikanske militærstrategen Edward Luttwak. Det er bare én vei ut av denne krigen, sier Luttwak i et intervju med Die Welt: Russland må akseptere folke­avstemninger om regionene Donetsk og Luhansk, mener han.

Luttwak, som ble født i Romania, vokste opp i Italia og siden flyttet til Storbritannia, der han bare gjorde militærtjeneste og arbeidet som konsulent, ble ekspert på internasjonale relasjoner i USA, og har undervist ved Johns Hopkins. Hans hovedverker «Coup d’État: A Practical Handbook» og «Strategy: The Logic of War and Peace» er lærebøker ved militære akademier verden rundt.

79-åringen nøler ikke med å gi Tyskland skylden for at Putin valgte å invadere Ukraina. Tyskland skjønner ganske enkelt ikke strategi, fastslår han, og nevner energiavhengigheten av Russland som eksempel. Luttwak harselerer også over hvordan mange gikk fra å tro at Kiev ville falle og Zelenskyj rømme til utlandet, til å drømme om at Ukraina vil jage russerne ut av landet.

Russerne kan ikke tape, slik man håper på i USA, Storbritannia og Polen, og slett ikke bare på grunn av atomvåpnene, men russerne er heller ikke godt nok rustet til å føre denne krigen, og det var en tabbe å starte den, sier Luttwak, og derfor kan det endelige utfallet ikke avgjøres på slagmarken.

Luttwak gir også et spark til World Economic Forum:

Davos var jo en gang et viktig møte. Men for flere år siden ble det en møteplass for posører. George Soros sier «kjemp for å vinne», mens Henry Kissiinger sier «gi opp». Det viser bare at begge burde ha holdt seg hjemme. De har gått over holdbarhetsdatoen.

«Seierslobbyen» glemmer at Russland, som kriger i sitt nærområde, er et stort land med over 100 millioner innbyggere som produserer sin egen mat og energi, og har en global tilstedeværelse (Det fjerne Østen, Midtøsten, Arktis etc.) og viktige internasjonale relasjoner, forklarer Luttwak.

For at denne krigen kan avsluttes, må den russiske føderasjonens president samtykke. Han må akseptere denne slutten.

Det er ønskedrømmer å tenke seg at presidenten vil være en annen enn Putin, sier Luttwak. Men ingen vet hva slags betingelser han vil stille.

Hvordan avslutter man denne krigen når en seier virker umulig for begge sider?

Det finnes bare én vei ut av denne krigen, og kun én dør til denne utveien: Russerne må akseptere ekte folkeavstemninger i Donetsk og Luhansk, ikke sånne som de organiserer og gjennomfører selv, men med tusenvis av inspektører.

Det finnes en historisk presedens for dette, forklarer Luttwak: Etter første verdenskrig ble det holdt mange folkeavstemninger, blant annet i Danmark og Polen, som avgjorde hvor de nasjonale grensene skulle gå når røyken hadde lagt seg.

Prosedyrene for disse folkeavstemningene ble laget i 1919, de ble gjennomført med glans, og de samme reglene kan brukes i dag, sier Luttwak.

Dette gir Putin en verdig retrett, mener han:

Da kan Putin si: «Jeg har vunnet noe for det russiske folket. For tidligere var de stakkars menneskene i Donetsk og Luhansk fanger.»

Også for motparten kan dette være akseptabelt:

Ukraina kan heller ikke avvise en slik demokratisk tilnærming. De kan ikke nekte disse menneskene et valg. Etter min mening er dette den eneste utveien fra denne konflikten, og det har jeg ment helt siden de første krigsdagene. Det er en fantasi at man kan beseire Russland. Det kan man ikke. Det man kan gjøre, er å gi Putin en liten seier.

Veien frem til en slik løsning kan bestå i å lokke Russland til en våpenhvile ved å oppheve noen sanksjoner, for eksempel utelukkelsen fra SWIFT-systemet, som kan omgjøres på sekunder, sier Luttwak.

Appetitten på fred er økende i Russland, hevder han:

De fleste menneskene i Russland er riktignok ikke rammet, siden landet produserer sin egen mat og har egne energikilder. Men ingen bryr seg om hva russere flest tenker. Det er annerledes med moskovitter. De har lidd mye. Alt er mørkt og dystert. Luksusbutikkene er stengt. I supermarkedene finnes det ingen oster fra Nederland.

Også i St. Petersburg og i Omsk merker man dette, sier Luttwak.

Folkeavstemninger er redningen også for Zelenskyj, mener den anerkjente militærstrategen. For presidenten er ikke autorisert til å oppgi ukrainsk territorium, men en folkeavstemning fritar ham for ansvaret for å holde på de to utbryterregionene. Ved å begrense Putins erobring til Donetsk og Luhansk, kan også Zelenskyj si at han har vunnet, mener Luttwak.

En folkeavstemning er fair, konkluderer han. Utfallet er ikke gitt på forhånd, og når det foreligger går alle hjem. Det eneste som mangler, er at denne ideen blir seriøst diskutert, alternativet er at man kriger på ubestemt tid, mener Luttwak.

For vår egen del kan vi legge til at regissøren av en fredsløsning på Ukraina-krigen kan innkassere en stor politisk gevinst. Joe Bidens strateger snuser formodentlig allerede på ideen i et håp om å unngå en katastrofe ved mellomvalgene i november.

 

Kjøp billetter her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.