Kjølig stemning: Tyrkia president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han vil snakke med Russlands president Vladimir Putin om de såkalte folkeavstemningene i russisk-okkuperte deler av Ukraina.

Erdogan er kritisk til de avholdte valgene i de russisk-okkuperte områdene av Ukraina, og opplyser at han vil snakke med Putin om dette torsdag. Dette meldes av NTB-DPA.

– Jeg skulle ønske at de ikke hadde holdt folkeavstemninger og at vi i stedet kunne ha løst problemet diplomatisk, sier han.

De russisk-støttede separatistmyndighetene i alle fylker melder om at befolkningen med overveldende flertall stemte for å slutte seg til Russland. Dette valget møtes med stor skepsis i det meste av verden.

Nato-medlemmet Tyrkia har tette bånd til både Moskva og Kyiv, og president Erdogan har forsøkt å mekle mellom partene siden begynnelsen av krigen. I senere tid har han inntatt en stadig mer kritisk rolle til Russlands adferd.

Tyrkia anerkjente heller aldri Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

Erdogan snakket onsdag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på telefon. Under samtalen uttrykte han bekymring over de omstridte folkeavstemningene i fylkene Luhansk, Kherson, Zaporizjzja og Donetsk.

Erdogan skal ifølge BBC ha sagt at det vil bli vanskelig å gjenopplive diplomatiske prosesser når noe slikt har skjedd.

Avstemningene er møtt med sterk kritikk internasjonalt. Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjentar torsdag sin fordømmelse av de såkalte folkeavstemningene i okkuperte deler av Ukraina, og sier de ikke er gyldige.

Hun mener selv russiske medier sliter med å skjule at dette er falskneri:

– Dette er områder under russisk militær okkupasjon, og det er de militære okkupasjonsmyndighetene som har bestemt utfallet. Selv de russiske mediene har ikke klart å skjule at resultatene er forfalsket, sier Huitfeldt til NTB.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.