Russlands president Vladimir Putin. Foto:  Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

President Vladimir Putin sier at han forventer en mer stabil situasjon i områdene som Russland har annektert i Ukraina. I øyeblikket er situasjonen temmelig ustabil for de russiske styrkene.

– Vi jobber ut fra en antakelse om at situasjonen i de nye territoriene kommer til å stabilisere seg, sa han under en videosamtale med russiske lærere onsdag.

Dette meldes av NTB-AFP.

Få timer tidligere meldte den ukrainske lederen i fylket Luhansk, Serhij Hajdaj, at «avokkupasjonen» av Luhansk offisielt har startet.

Ukrainske styrker er nå på fremmarsj, mens de russiske styrkene befinner seg i en situasjon preget av tilbaketog fra områder Putin har erklært som russiske.

Luhansk er ett av fire ukrainske fylker som Russland har vedtatt å annektere stikk i strid med folkeretten. Annekteringen er de siste dagene blitt vedtatt i begge kamre av den russiske nasjonalforsamlingen og ble onsdag signert av Putin selv.

Russisk tilbakeslag

Fylkene er nå delvis okkupert av Russland, men de siste ukene har russiske soldater måttet trekke seg tilbake fra en rekke byer og landsbyer som følge av en ukrainsk motoffensiv. Dette gjelder både fylket Kherson i sør og Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

Putin sier at han forventer at tilbakeslagene er midlertidige.

Men Putin sliter med økende frustrasjon på hjemmebane. I russiske medier snakker ledende kommentatorer nokså oppgitt om «spesialoperasjonen» og hvordan det hele har utviklet seg.

Her ved den ellers svært regimetro kommentatoren Vladimir Solovyov , som tidvis virker temmelig resignert:
Fredag kom det også en sterkt mishagsytring fra Dumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Det var lederen forsvarskomiteen i Dumaen som sa at det nå må bli slutt på «løgnene om hva som skjer i Ukraina».

– Rapportene fra forsvarsdepartementet endrer seg ikke. Folket vet. Folket vårt er ikke dumt. Dette kan føre til tap av troverdighet, sa Andrej Kartapolov til en russisk journalist.

– Russiske for alltid

Kremls talsmann Dmitrij Peskov mener at Russland kommer til å ta tilbake territoriene som Ukraina har gjenerobret i fylkene som Russland nå regner som sine.

– De vil forbli russiske til evig tid og kommer aldri til å bli gitt tilbake, sa han onsdag.

FN har fordømt annekteringene og fastslått at de ikke er legitime og strider mot folkeretten, skriver NTB.

Nye sanksjoner mot Russland

EU vedtok onsdag nye sanksjoner mot Russland som en reaksjon mot annekteringene.

Ifølge NTB-AFP-TT innebærer de utvidelsen av nye sanksjonene blant annet pristak på russisk olje, forbud mot sjøtransport av russisk olje til tredjeland over pristaket, samt forbud mot relaterte tjenester.

I tillegg forlenges importforbud av en rekke russiske varer, som blant annet stålprodukter, tremasse, papir, maskiner og apparater, kjemikalier, plast, sigaretter.

Stoltenberg: Nato vil trappe opp støtten til Ukraina

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, berømmer det ukrainske folket og sier han skal trappe opp støtten fra forsvarsalliansen, melder NTB.

– Russland må stoppe krigen som de har startet. Nato kommer til å opprettholde og trappe opp støtten til Ukraina så lenge det kreves, skriver Stoltenberg på Twitter.

Onsdag møtte Nato-sjefen Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Stoltenberg berømmer de ukrainske militære styrkene for fremgangen i å gjenvinne territorium fra Russland.

Les også: 

Russland har mistet Lyman: Ukrainske styrker overtar byen

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.