Funksjonærer (ikke beboerne selv) henger opp russiske flagg på boligblokker for å feire valgseier i Luhansk, 27.september 2022. Foto: Ap Photo

Prorussiske myndigheter har erklært seier i tre av de fire fylkene i Øst- og Sør-Ukraina som har holdt folkeavstemninger om russisk annektering. Resultatene minner om valg i Nord-Korea.

I Zaporizjzja hevder de Moskva-tro lederne at intet mindre 93,11 prosent har stemt for at fylket skal innlemmes i Russland. Dette meldes tirsdag kveld fra NTB-AFP.

Også i Luhansk har separatistlederne erklært seier. Der er tallene enda mer «overbevisende»: Over 98 prosent av stemmene der skal ha vært for annektering, ifølge lokale myndigheter.

I Kherson opplyser de russisk-kontrollerte myndighetene at mer enn 87 prosent stemte for russisk annektering når så å si alle stemmene var telt opp. Nyhetsbyrået Tass melder at foreløpige resultater fra Donetsk når 32 prosent av stemmene er telt, viser at 93,95 prosent har stemt for.

Det er uklart om det forventes at folk skal tro at dette har noe med normale valg å gjøre, men det presenteres uansett som «valgresultater» man vil basere seg på fremover.

Mange vil stusse over at makthaverne velger å servere denne typen åpenbart lite troverdige, direkte parodiske tall, i et valg som så til de grader granskes med lupe av hele verden. Tankene ledes hen til «valg» i land som Nord-Korea, for øvrig et av de land Russland nå har styrket sine bånd til.

Den videre fremdrift i det hele ser ut til å følge et nokså forutsigbart skript:

Luhansk’ separatistleder Leonid Pasetsjnik sier han vil reise til Moskva «så snart som mulig» for å komme med en formell forespørsel til Russlands president Vladimir Putin om russisk annektering, skriver Sky News.

Dermed vil Kreml-regimet kunne påstå at dette er områder som formelt tilhører Russland, og vil omfattes av den russiske doktrinen for forsvar av eget territorium. Den doktrinen innebefatter bruk av atomvåpen.

Russiske medier melder også om stor valgoppslutning, over 90 prosent flere steder. Dette er tall som er velkjente fra russiske valg, og russiske statsmedier er vant med å legge frem slikt i fullt alvor.

Det er ifølge NTB-AFP kommet en rekke historier om hvordan folk har blitt truet til å avlegge stemme, og valgene er nøye overvåket av pro-russiske militser og soldater.

Ukraina fordømmer folkeavstemningene og kaller dem falske. Avstemningene holdes uten tillatelse fra ukrainske myndigheter, strider mot krigslov og skjer ikke i henhold til demokratiske prinsipper, heter det fra Kyiv.

Også i Vesten er kritikken krass. G7-landene kaller avstemningene illegitime og understreker at de ikke har juridisk effekt. De kan med andre ord ignoreres som om de aldri har funnet sted.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller i en Twitter-melding folkeavstemningene en bløff og et åpenbart brudd på folkeretten.

– Disse områdene tilhører Ukraina, tvitrer han

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.