Et klart flertall i Australia har stemt nei i folkeavstemningen om å opprette en folkevalgt, rådgivende forsamling for landets urbefolkning aboriginene.

Dette melder NTB-AP.

I Australia krever opprettelsen av en slik forsamling en grunnlovsendring, og ulikt i Norge må alle grunnlovsendringer opp til folkeavstemning. Avstemningen om en såkalt «Indigenous Voice» er den første nasjonale folkeavstemningen siden 1999.

Etter at halvparten av stemmene er telt opp, er det klart at over 59 prosent har stemt nei. Resultatet er ennå ikke offisielt, men bestrides ikke.

Statsminister Anthony Albanese lovet å holde avstemningen da han ble valgt i fjor, men fikk ikke støtte fra velgerne. Nå gir han opposisjonen skylda.

– Jeg hadde en plikt, som en politiker med samvittighet, til å legge dette fram for det australske folket, sa Albanese lørdag.

Det australske urfolket aboriginer utgjør rundt 3 prosent av landets befolkning, og får etter avstemningen ikke noe eget parlament, slik som f.eks. samene har i Norge.

Ifølge The Australian har valget kostet 365 millioner AUD, som utgjør litt over 2,5 milliarder norske kroner, men Albanese tapte i alle delstatene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.