EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Europa-parlamentet. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Nordmenn har ikke blitt mer lystne på EU-medlemskap i senere tid. Ifølge en ny undersøkelse som er gjort for NRK, er motstanden overveldende. I øyeblikket virker medlemskap lite aktuelt.

Motstanden mot norsk medlemskap i EU er stor, og lite tyder på at tilhengerne har noe vind i seilene.

Norske velgere sa nei i folkeavstemningene i 1972 og 1994, og denne holdningen står seg fortsatt, og det enda sterkere enn de to valgresultatene.

Ifølge undersøkelsen Norstat har gjort for NRK , ville 52 prosent av de spurte stemt nei til norsk medlemskap dersom det hadde vært EU-avstemning nå. Kun 27 prosent sier at de ville ha stemt ja, mens 21 prosent sier de ikke ville ha stemt.

NTB melder om saken.

I begge folkeavstemningene var det temmelig jevnt mellom de to sidene. Nå er det et langt mer markant nei-flertall.

Dersom det bare tas med dem som sier de ville ha stemt i en avstemning, ville målingen ifølge Norstat ha gitt anslagsvei 66,2 prosent nei og 33,8 prosent ja i et faktisk valg.

Undersøkelsen viser at menn er mer EU-skeptiske enn kvinner. 57 prosent av mennene sier de ville stemt nei, mens 47 prosent av kvinnene sier det samme.

Det er de under 30 år som er mest usikre i EU-spørsmålet. 35 prosent av dem sier de ikke ville ha stemt om det var avstemning nå.

Det er altså liten grunn til å tro at noen endring i Norges forhold til EU er på tappene med det første til tross for at enkelte partier ivrer for medlemskap.

Eksempelvis er det få som tror det vil ha særlig avgjørende betydning at MDG nå stiller seg positive til at Norge skal bli EU-medlem.

Les også: 

MDG sier ja til EU – partitopp frykter 1-tallet på meningsmålinger

Bestill fra Document:

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.