Det norske flagget i bakgrunnen av EU-flagget under åpningen av nasjonalparkene på Ytre Hvaler og Kosterhavet i Sverige. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Både EU- og EØS-motstanden øker, viser en meningsmåling Sentio har gjort for Nationen og Klassekampen.

62,7 prosent ville ha stemt «nei» dersom det hadde vært folkeavstemning om EU-medlemskap i dag, en økning på 2,8 prosentpoeng fra november.

På samme tid har de som ville stemt «ja» til medlemskap i Den europeiske union økt med 0,7 prosentpoeng, og ligger dermed på 28,3 prosent. Det er det høyeste siden april 2011 i Sentios målinger for Nationen.

Den største endringen kommer til syne på spørsmål om hva folk ville ha stemt hvis det var folkeavstemning om EØS-avtale. Sammenlignet med målingen i november, øker andelen som ville ha stemt «nei» med 5,3 prosentpoeng. Dermed er nei-andelen på 25,3 prosent.

Så høyt har den ikke vært siden mai 2018. Men også ja-andelen øker med 0,6 prosentpoeng til 61,5 prosent.

Avtroppende leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, mener at et såpass stort nei-flertall sier noe om hvor sterkt folkestyret står i Norge.

– Jeg finner det inspirerende at det norske folk fortsatt setter spørsmålet om EU-medlemskap så høyt. Det å runde 15 år med nei-flertall på alle EU-målinger inspirerer også, sier hun.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.