Sylvi Listhaug (FrP) under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er ikke noe behov for en ny EU-debatt i Norge, sa FrP-leder Sylvi Listhaug i sin landsmøtetale. Nettopp EU-medlemskap er blitt en fanesak for Høyre.

EU-saken er fortsatt en het potet i norsk poltikk, selv etter to folkeavstemninger og to nei-resultater.

Det er spesielt Høyre som har gjort EU til en flaggsak, og partiet ønsker at Norge igjen får en søknad om medlemskap på bordet. Se sak under.

Men tidligere, og mulig fremtidig, regjeringspartner FrP deler ikke denne EU-entusiasmen, kan NTB melde.

FrP-leder Sylvi Listhaug viste i sin landsmøtetale fredag til at spørsmålet er avklart ved to tidligere folkeavstemninger. Hun rettet uttalelsen direkte til Erna Solbergs parti:

– Og nei, Høyre: Det er ikke noe behov for en ny EU-debatt i Norge. Det er behov for at norske politikere løser problemene til folk, sa Listhaug.

Men så langt er EU-støtten temmelig lunken i befolkningen. Riktignok har andelen tilhengere økt noe, men nei-flertallet er meget klart. Document omtalte nylig en fersk måling og skrev blant annet:

Det er fortsatt et stabilt flertall på 56 prosent mot norsk medlemskap i EU. Andelen som sier ja, øker imidlertid til 33 prosent – fra 27 prosent på forrige måling.

Heller ikke i andre partier er det noen iøynefallende EU-begeistring. Av stortingspartiene er det kun Venstre og MDG (!) som ønsker nye forhandlinger med EU om medlemskap.

Til sammen representerer de to partiene 7–8 prosent av velgerne, ifølge et snitt av senere meningsmålinger.

Høyre vil uansett trolig få problemer med å sette sammen en EU-vennlig regjering, om en borgerlig samlingsregjering er aktuelt etter valget i 2025. Heller ikke på Stortinget synes noe ja-flertall å være sannsynlig med det første.

For Høyre fremstår EU-spørsmålet først og fremst som en politisk profileringssak for partiet, for å tiltrekke seg den nokså betydelige andelen EU-tilhengere som til enhver tid finnes i velgermassen.

Heller ikke i Høyre finnes det per i dag mange som tror det er særlig realisme i norsk medlemskap i overskuelig fremtid.

Les også: 

Høyre vil gi full gass mot EU

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.