Mandag kom nyheten om at MDGs sentralstyre vil at partiet skal si ja til EU allerede på vårens landsmøte. 

Det advarer MDGs distriktspolitiske «talsperson» mot å gjøre før lokalvalgs-valgkampen, skriver Nettavisen.

– Personlig er jeg for norsk medlemskap i EU, men jeg mener det ikke har noe med et lokalvalg å gjøre, sier Tommy Reinås.

– Står du på stand i Oppdal, Grong eller Levanger og skal snakke om eldreomsorg, barnehagetilbud og hvordan det går med idretten, da blir EU ganske perifert, forklarer han.

Han frykter at en slik strategi vil være uklok.

– EU-saken vil ta oksygenet ut av valgkampen, på samme måte som oljeultimatiumet tok oksygenet ut av valgkampen i 2021, sier Reinås.

Partiet har i lang tid ligget stabilt under sperregrensen på målingene, og MDGs distriktspolitiske talsperson (som det så smukt heter i dag) frykter at det kan bli verre.

– I en situasjon hvor partiet ligger lavt på målingene, er det uklokt å lande et standpunkt i den mest polariserende saken man kan ta opp. Et ja til EU nå frykter jeg vil kunne kjøre målingene fra 2,2 ned til 1,1, sier Reinås.

Oslo-måling: Klart flertall mot MDG-plan om fossilbil-forbud

Selv vil han at partiet skal avgjøre sitt EU-standpunkt våren 2024 ved en uravstemning hvor alle partiets medlemmer får avgi stemme.

I den senere tid har Reinås gått fra å være en nei-nei-nei-mann til en ja-ja-ja-mann, forteller han.

– Jeg kom ut av EU-skapet etter invasjonen av Ukraina. Før da jeg hørte Europabevegelsen snakke om fredsprosjektet sitt, klarte jeg ikke sette det i kontekst. Men du verden, jeg har blitt så imponert av den handlekraften EU har hatt i denne krisen.

Sentralstyremedlem Thor Haakon Bakke forsvarer sentralstyrets vedtak.

– Det handler om at EU er den ledende kraften i verden på å gjøre noe med klimaendringene, sier han.

Bakke avslører at han er globalist, og derfor mener at et ja til EU er riktig vei å gå.

– All politikk er lokal, men så er det slik at politikken blir stadig mer global. Det globale og lokale henger tettere og tettere sammen. Derfor er det ikke en så dum ting å gå inn i en lokalvalgkamp med et avklart standpunkt til hva partiet mener i et viktig spørsmål.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.