Høstens kommunevalg er beskrevet som både «krise» og «katastrofe» for Arbeiderpartiet. Man gjorde et historisk dårlig valg, og tapte den ene kommunen etter den andre til de borgerlige landet rundt.

Fiaskoen var bortimot total, og det skjedde på partileder Jonas Gahr Støres vakt.

Nå vil han ta ansvar. Men hans løsning ligger ikke i å trekke seg, og overlate roret til nye krefter. I god Ap-tradisjon tar han ansvar ved å bli sittende.

– Ansvaret ligger hos meg. Det er et ansvar jeg tar på det aller største alvor. Jeg vil gjøre alt jeg kan, fra sent til tidlig, for å løfte laget og justere kursen, sa Støre på partiets strategimøte på Gardermoen lørdag.

Arbeiderpartimedlemmer fra hele landet er samlet denne helgen for evaluere det historisk dårlige valget kommunevalget i høst. Stemningen står ikke i taket.

NTB-Marius Helge Larsen og Oda Ertesvåg melder om saken.

Støre opplever at han har tillit i partiet, men sier at han har reflektert over sitt eget ansvar for det dårlige valget.

Politisk ansvar for dyrtiden

I forkant av møtet har Arbeiderpartiet gjort en bred evaluering, både i organisasjonen og gjennom velgerundersøkelser.

I den interne evalueringsrapporten konkluderes det med at partiet ikke lyktes i å gi folk tilstrekkelig med økonomisk trygghet «i en tid der mange kriser gjør at folk føler stor uro».

Støre mener at økonomi var den klart viktigste saken for folk i valgkampen.

– Folk har fått dårligere råd og, de gir oss et politisk ansvar for at det har blitt slik, sier han.

Han understreket at inflasjonen må ned:

– Vi må gi folk tryggheten tilbake. Det er vårt mål nummer én.

Han nevner ikke spesifikt strømprissituasjonen og alt bråket omkring den, eller den stigende misnøyen med vindkraftutbygging og konsekvensene av såkalt grønt skifte.

«Tettere på» 

Ap-lederen sier i stedet at han vil komme tettere på velgerne, at partiet må bli bedre til å beskrive problemene folk har, og å gjenta det partiet står for og får til i regjering.

– Vi har ikke vært tett nok på folks hverdagsliv når vi har utviklet politikken vår. Det er en tung erkjennelse.

Han fortsetter langs dette sporet:

– Nå skal vi jobbe for å komme tettere på folk i hverdagspolitikken. Gi folk trygghet gjennom å få prisene ned, rentene ned. Og velferdspolitikk som virkelig treffer de behovene folk har. Det skal de merke, sier Støre til NTB.

Fremover skal han og partiet rett og slett være være «tettere på», uten at det fremgår helt konkret hva som menes med dette.

Støre snakker videre om velkjente temaer partiet har hatt på agendaen både før, under og etter valgkamper de siste 30-40 år:

– Hvis vi skal ha æren for det som er bra i landet vårt, må vi også stille opp for og kritisk belyse det som ikke går bra: mangler i eldreomsorgen, utfordringer i sykehusene og i skolene.

I talen forsvarte Støre også en av sakene som skapte mye bråk i valgkampen, nemlig lakseskatten.

– Jeg forstår at det ikke er populært hos dem som er truffet. Og så ble vi møtt av en ganske heftig motkampanje som skapte ringvirkninger, sier Støre.

Les også: 

Støre – elefanten i rommet

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.