Ap-nestleder Jan Christian Vestre. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Innad i Arbeiderpartiet er det slått full alarm. Partiet må reddes fra nye katastrofevalg, og nå skal det godkjennes en slagplan. Målet er å vinne stortingsvalget i 2025.

En ny slagplan, eller kriseplan, som skal stanse velgerflukten fra Arbeiderpartiet, skal behandles i landsstyret mandag. Målet er å vinne stortingsvalget i 2025.

NTB melder om saken, og siterer partiets nestleder:

– Vi har en jobb å gjøre, fordi Arbeiderpartiet dessverre har svekket seg på meningsmålingene over tid. Vi ligger nå på et altfor lavt nivå, sier Ap-nestleder Jan Christian Vestre til NRK.

Det er ikke bare på målingene Ap har sunket som en stein, også kommunevalget sist høst ga et resultat som skapte stor uro i partiet.

Vestre har ledet arbeidet med slagplanen som nå legges fram for landsstyret. Det har fått tittelen «Et trygt og rettferdig Norge. Veien mot stortingsvalget i 2025 og lokalvalget i 2027», ifølge VG.

Mange vil mene at dette i utgangspunktet ikke høres ut som direkte banebrytende, nye toner fra partiet, men ifølge Vestre er det dette som nå skal snu skuta.

Han mener partiet har vært for opptatt av å «forsvare systemer» og sier de må bli mer pragmatiske.

Men han avviser imidlertid at Ap skal gjøre en høyredreining for å hente tilbake velgerne, selv om man ser at mange velgere forsvinner over til borgerlig side.

Partiet lekker imidlertid i alle retninger, også til SV på venstresiden.

Fem punkter

Ifølge NRK skal landsstyret ta stilling til følgende fem punkter. Det er disse man altså mener skal skape ny entusiasme og oppslutning omkring Ap:

* Arbeid til alle, utjevne sosiale forskjeller og bekjempe fattigdom.

* Kontroll over kraften, offentlig kontroll og eierskap over hva som bygges ut, mer politisk styring over disse ressursene.

* Trygghet: Bekjempe gjengkriminalitet og gjengvold, trygge landets grenser, ruste opp Forsvaret.

* Fellesskolen skal ha kvalitet, læreren skal igjen bli sjef i klasserommet. Mer disiplin og fokus på læring.

* Velferd av høy kvalitet uansett hvor du bor i landet. Så god kvalitet i vårt felles velferdstilbud at folk ikke skal trenge å kjøpe private alternativer for å få det beste tilbudet.

Den konkrete politikken Ap går til valg på, vil komme frem i partiprogrammet som skal vedtas på landsmøtet neste år.

Historisk dårlig

Lokalvalget i fjor ga et historisk dårlig resultat for Ap, mens Høyre for første gang på nesten 100 år ble landets største parti.

Diskusjonen har gått om det bare er noe galt med politikken eller om partiledelsen må ta mer av skylda.

Den nye planen fra Ap indikerer at man mener det hele handler om politikk, det er ikke foreslått endringer i ledelsen.

Men nylig konkluderte partiets stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg tilsynelatende motsatt:

– Jonas er ikke framtiden for Arbeiderpartiet, sa han til Stavanger Aftenblad torsdag.

Han sa imidlertid ikke hvem han ser for seg i Støres sted.

Vestre på sin side hevder at nettopp Jonas Gahr Støre er rett mann til å lede partiet, og omtaler ham som en «fremragende statsminister».

 

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.