Partileder Jonas Gahr Støre under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oppvasken etter det svake valgresultatet for Arbeiderpartiet er i gang. Man prøver å finne ut hva som gikk så galt. Partileder Støre ber nå om tilbakemelding på jobben han gjør.

Arbeiderpartiet har kommet seg over det første sjokket etter det svake valgresultatet, og landsstyret er mandag samlet for å prøve å rette opp skuta.

Det skal gjøre det som beskrives som «en omfattende kartlegging av hva som gikk galt».

I den forbindelse ber nå partileder og statsminister Jonas Gahr Støre om tilbakemelding på jobben han gjør, melder NTB.

Under talen til landsstyret mandag gikk Støre gjennom en liste av undersøkelser både eksternt og internt i partiet, som skal kartlegge årsakene til det dårlige valgresultatet.

Støre vil heller ikke skåne seg selv i disse undersøkelsene:

– Og når vi skal evaluere, må vi gå gjennom alt og alle. Også meg og partsledelsen. Vi vil ha tilbakemeldinger på den jobben vi har gjort – og den vi skal gjøre, sier Støre.

(En del vil registrere at han her legger inn som et gitt faktum at han og ledelsen kommer til å fortsette i sine stillinger. Dette handler altså kun om eventuelle kursjusteringer de skal gjøre fremover).

Evalueringen skal pågå til slutten av november. Da skal alt oppsummeres.

– I erkjennelsen av at vi gjorde et altfor dårlig, skal vi være selvkritiske og selvransakende, sier Støre.

Formålet med evalueringen oppgis å være at Arbeiderpartiet skal ha en klar forståelse av hva som må gjøres for at partiet skal vinne valgene i 2025 og 2027.

– Vi må vinne den lange valgkampen. Det er en lærdom vi ser nå, sa Støre.

Lite tyder med andre ord på at umiddelbare endringer i partiets ledelse blir en konsekvens av det dårlige valgresultatet.

Noe slikt kan eventuelt bli et tema på neste landsmøte. Men det finner først sted våren 2025, noen måneder før stortingsvalget samme år. En del vil undres på om partiet har tid til å vente så lenge.

Les også: 

Valgforsker knuser Støres optimisme frem mot stortingsvalget

Bilbransjen møter veggen: Det hoper seg opp med usolgte biler

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.