Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre var rask med å speide mot stortingsvalget om to år etter at resultatene fra kommunevalget begynte å tikke inn valgnatten.

– Vårt mål er selvfølgelig å være landets største parti, og jeg kan love dere, og alle andre som følger norsk politikk, at vi skal gjøre alt vi kan for å bli størst igjen om to år, sa Støre til NRK.

Men en som ikke bare strør, men regelrett måker salt i Ap’s åpne sår, er valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Det var en nasjonal vind som blåste mot Ap i dette valget. Det handler delvis om regjeringssamarbeidet Ap deltar i, og som ikke endres som følge av dette valgresultatet. Dynamikken i den nasjonale politikken er den samme, og den har ikke vært til fordel for Ap. Det er ingen åpenbar måte for Ap å snu denne dynamikken på, sier han.

Flere partiveteraner har åpent kritisert partiledelsen i Arbeiderpartiet etter det dårlige valgresultatet. Vadsø-ordfører Wenche Pedersen sa tirsdag til VG at partiet ikke er tjent med at Støre får prøve seg i nok et valg.

Støre vil være statsminister­­kandidat om to år uansett valgresultat

Men den gode nyheten for Støre personlig, og en svært dårlig nyhet for Ap som bli største parti igjen, er at valgforskeren tror Støre sitter trygt.

– Det er ikke noe klart alternativ som prøver å ta over, og det tyder på at han sitter trygt. Men det er klart at dette er et dramatisk resultat for Arbeiderpartiet, så det er naturlig at det blir diskusjoner om mulige endringer fremover, sier Bergh.

Heller ikke valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø tror Støres posisjon er truet nå, men om dét er til det beste for partiet, er han mer usikker på.

– Hvis dette hadde vært et stortingsvalg, ville det nok sett enda verre ut for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Stein.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.