Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) Foto: Heiko Junge / NTB

Landsstyret i Ap får mandag si sin ærlige mening om hva som gikk galt i årets valg. Det skal også snakkes om hvordan partiet kan reise seg til 2025.

Kommunevalget 11. september ble ingen suksess for Arbeiderpartiet. Her endte partiet opp med kun 21,6 prosent av stemmene, noe som er et historisk svakt resultat.

I 99 år har Arbeiderpartiet vært landets største, men nå er det Høyre som kan smykke seg med denne tittelen.

Mange kommuner ble tapt, og nedturen var til å ta og føle på i partiet.

I partiledelsen er man likevel ikke villig til å bruke ordet krise. Partisekretær Kjersti Stenseng vil ikke ta det ordet i sin munn.

– Vi må erkjenne alvoret, men det blir ikke bedre om vi går i krisemodus, sier hun til NTB.

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve og Marie De Rosa melder om saken.

«Kritisk dårlig»

En av Stensengs forgjengere som partisekretær, Martin Kolberg, bruker ordet Stenseng vil unngå:

Partiet er i krise, sa han til NRK fredag.

– Graden av erkjennelse av alvoret er ganske lik om du spør meg eller Martin eller Jonas eller andre. Jeg synes det er et kritisk dårlig valgresultat, og det er alvorlig, sier Stenseng.

Landsstyremøtet mandag er en start på evalueringen partiet nå har lagt opp til. Både kommunelag, fylkeslag, kandidater, medlemmer og velgere skal høres i en prosess som skal pågå fram til november–desember, opplyser partisekretæren.

– Det viktige er at landsstyret får mulighet til å si sitt om sine erfaringer, de politiske sakene, kampanjen, sier hun.

Stenseng er forberedt på at det kan komme mye kritikk av partiet sentralt, og om rikspolitikerne, som bidro med en rekke habilitetsskandaler i løpet av sommeren før valget.

Noen mener Støre og regjeringens politikk ikke har hjulpet dem i valgkampen. Snarere tvert imot.

– Det er så massiv misnøye med regjeringens politikk at det overskygger det lokale, var dommen fra tidligere Porsgrunn-ordfører Robin Kåss.

Katastrofe i Grenland

Kåss og Hedda Foss Five, som tapte ordførerkampen i Skien, kalte i VG valget en katastrofe for Ap i Grenlands-området.

– Det vi ønsker, er en mer dyptgående gjennomgang av den politikken vi har ført. Det er den folk ikke responderer positivt på – de vil ikke ha den, og de synes Ap og regjeringen leverer for dårlig, sa Five etter valget.

Men også i nord ulmer misnøyen i partiet. Tidligere Ap-topp og Tana-ordfører Helga Pedersen mener regjeringens omstridte beslutning om å elektrifisere Melkøya er en årsak til det dårlige resultatet.

Se fremover

Støre innleder landsstyremøtet med en tale klokka 11.15.

Der vil han se tilbake på den lange valgkampen og valget og fortelle om evalueringsprosessen, som sentralstyret og partikontoret har hånd om. Dessuten skal partiet straks i gang med å snekre partiprogram for valget i 2025. Da må de finne ut hvilke politikkendringer som skal til for at flere velgere vil stemme på dem.

Hvorvidt det også blir en diskusjon om strategiske veivalg, hvilke partier de vil samarbeide med i regjering, er opp til landsstyremedlemmene selv.

Den gamle partinestoren Kolberg er ikke i tvil: SV må inn i regjeringen.

– Det handler om en skjebnestund for norsk venstreside – og dermed om hvordan landet vårt skal se ut de neste tiårene, mener han.

Dette innspillet fra Kolberg har Document nylig omtalt i en artikkel, se under.

Les også: 

Martin Kolberg er på villspor

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.