Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, under LO Stats Kartellkonferanse 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ap’s partisekretær Kjersti Stenseng tar selvkritikk for katastrofemålingene som tar nattesøvnen fra henne. Under hennes tid som partisekretær har partiet sunket som en stein.

Arbeiderpartiets partisekretær har alltid en sentral rolle i partiet. Mange kjente personligheter i partiets historie har hatt rollen, som blant annet den nærmest legendariske Haakon Lie. Fra nyere tid kjenner mange Martin Kolberg.

Siden 2015 er det den noe mindre legendariske Kjersti Stenseng som har hatt denne nøkkeljobben i partiet.

I denne tiden har partiet gått nokså jevnt nedover og opplevd mye motgang. Ikke minst satt Stenseng sentralt da Giske-saken og den såkalte mee-too-bølgen skyllet innover landet og over Arbeiderpartiet. Hun har også måttet slite med pendlerboligsakene og Hadia Tajiks fall.

Men nå er det altså partiets katastrofale meningsmålinger hun nesten ukentlig får midt i fleisen.

De færreste vil gi Stenseng spesifikt skylden for denne utviklingen. Hun fremstår som hardt arbeidende, nøktern og stødig, og mange vil gi henne honnør for at hun ikke har bukket under etter alle disse tunge sakene. Hun står fortsatt oppreist.

Men som partisekretær bærer man alltid et ansvar. Det kjenner hun også på, noe NTB nå melder om:

– Det er klart at dette er et kraftig signal fra folk om at det er noe de er misfornøyde med. Da skal vi lytte, sier Stenseng i et intervju med Dagbladet.

De elendige Ap-målingene går ikke upåaktet hen hos Stenseng. Men krisemålingene har en dobbeltvirkning, understreker hun.

– Man blir nedslått, og det skaper frustrasjon. Men samtidig så blir man mer kampklar også. Det samler laget. Nå skal vi jaggu kjempe.

Hun mener altså at hun lar seg inspirere av at velgerne forlater partiet flokkevis.

Onsdag kom nok en bunnotering for Arbeiderpartiet som det neppe var helt enkelt å la seg inspirere av. Etter å ha vært nede på 15- og 16-tallet de siste ukene, ble de nå målt til bare 17,1 prosent – som er tidenes dårligste måling i NRK og Aftenposten.

Dette går tungt inn på partisekretæren:

– Målinger på 15-tallet gjør skikkelig vondt, og jeg tar på ingen måte lett på det. Jeg sover dårlig om natta etter sånne målinger, men jeg sier likevel ikke at det er krise i Ap, sier hun.

På spørsmål om hvorfor hun ikke mener det er krise, peker Stenseng på at både hun og partiet fortsatt har klare mål og en stor tro på eget prosjekt. Denne troen deler hun også med sin partileder Jonas Gahr Støre, som Document omtalte forleden:

Støre: – Vi har en plan, og den følger vi

Bestill den nye boken fra Document forlag:


Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.