Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre må kikke langt etter de historisk gode tallene for det som en gang var det overlegent største partiet i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Arbeiderpartiet og Høyre går begge kraftig tilbake på Norstats meningsmåling for NRK i september. Frp fortsetter fremgangen og med et byks på tre prosent til 14,4 % er de for første gang på lenge større enn Sp, som selv med 0,9 prosents stigning lander på 13,1 %.

Målingen er tatt opp før nyheten om at Arbeiderparti-mannen Geir Lippestad går sammen med utbrytere fra KrF og MDG om å starte et nytt sentrumsparti, «Sentrum».

Arbeiderpartiets partisekretær beklager Lippestads avgjørelse:

– Det er meget overraskende og synd at Geir Lippestad ikke finner plass i Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til VG.

Arbeiderpartiet går tilbake med 2,3 prosentpoeng til 21,7 %. Norstats måling bekrefter dermed trenden fra Opinions «sjokkmåling» for Fri Fagbevegelse tidlig i september, da Arbeiderpartiet for første gang i moderne meningsmålingers historie havnet under 20-tallet.

– Det viser at vi har en stor jobb foran oss og at vi skal bruke høsten og hver eneste dag fram til valget nå veldig godt. Så er vi i en ganske dramatisk situasjon i Norge også, folk står uten jobb, forskjellene mellom folk øker, og det er den viktigste jobben for oss nå å synliggjøre, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng. (NRK)

Høyre mest tilbake

Størst tilbakegang av alle har Høyre. Men selv med en tilbakegang på hele 4,2 prosentpoeng, beholder de stillingen som landets største parti med 24,1 prosent.

Regjeringspartnerne KrF og Venstre har begge en ubetydelig fremgang, men befinner seg fortsatt under sperregrensen.

Rødt gjør et byks på 1,4 prosentpoeng, og kommer seg over sperregrensen med 5,2 %.

Skjermdump NRK.no

Fersk måling: Høyre og Ap går tilbake

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.