Mens alle andre meningsmålinger viser en borgerlig fremgang og en kraftig tilbakegang for regjeringspartiene, viser Norstats aprilmåling for de to venstrevridde avisene noe helt annet.

Høyre er fortsatt størst, men går tilbake 3 prosentpoeng, og Ap er målingens vinner og går fram 2,3 prosentpoeng til 19,3 prosent.

– Det er motiverende med framgang, men vi har en stor jobb foran oss, sier partisekretær Kjersti Stenseng til Dagbladet om målingen.

Dagbladet setter fokus på FrP, som de mener nå er et parti i krise.

«På Dagbladets ferske partimåling faller Sylvi Listhaugs parti til under ti prosent oppslutning, partiets svakeste måling siden februar 2022», skriver avisen.

«Opptakten til neste helgs landsmøte blir dermed langt fra ideell for Listhaug og FrP», legger de til.

Nestleder i FrP Terje Søviknes påpeker også til Dagbladet at målingen er veldig annerledes enn de fleste andre.

– Målingene varierer veldig nå, og denne fraviker mye fra gjennomsnittet FrP har fått i det siste, sier Søviknes.

Dagbladet hevder at FrP «lekker som en sil», og valgeksperter er enige.

– På denne målingen melder hele 54.000 FrP-velgere overgang til Industripartiet (INP) og 13.000 til Demokratene. Det svarer til mer enn 2 prosentpoeng, forklarer Johan Giertsen, valgeksperten bak nettstedet Poll of Polls.

FrP fosser frem i Finnmark

INP er også inne med ett mandat på Stortinget i denne målingen.

– At INP har vokst gjennom 2023, er evident. Det spennende er om dette er en begynnelse på et mønster. INP er sterke i de områdene FrP er sterke, i kystlinjene fra Rogaland opp til Møre og Romsdal. Dette er viktige fylker for FrP og den borgerlige blokken, sier Giertsen.

Han mener at FrP også taper velgere til Høyre.

– FrP har et nettotap til Høyre på 17.000. FrPs målinger svinger litt i takt med utvekslingen mot Høyre. I noen målinger henter FrP flere velgere fra Høyre enn FrP avgir, og da får FrP høyere tall enn hos Dagbladet i dag, sier Giertsen.

Terje Søviknes sier at FrPs fokus framover er å komme med sine kjernesaker.

– En av våre hovedsaker framover blir helse og omsorg, med fokus på en verdig eldreomsorg og valgfrihet. Vi må prioritere det viktigste først, og redusere byrden med økende eiendomsskatt i kommuner som i dag styres av de rødgrønne, sier Søviknes.

Målingen later til å være skreddersydd for Arbeiderpartiet, og partisekretær Kjersti Stenseng later som Norges befolkning er på lag med Ap.

– Vi skal fortette å være tydelig på vår retning for samfunnet, med sterkere fellesskapsløsninger og en politikk som sikrer like muligheter for alle. Samtidig sørger regjeringa for å styre Norge trygt gjennom krisene vi står i. Arbeiderpartiet har gode, motiverte og kampklare kandidater over hele landet, og hele laget er klare for en viktig valgkamp som handler om retninga for kommunen man bor i, avslutter Stenseng.

FrP ble soleklart størst i en nylig måling for Finnmark, på oppdrag fra NRK.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.