InFacts partimålinger har til nå vært et lite unntak for Ap, og gitt partiet 20,5, 21,2 og 19,6 prosent oppslutning på de siste tre målingene. 

Men nå er det slutt også hos dem.

I april-målingen fra InFact på vegne av Nettavisen, får Ap 17,6 prosent, og går ned 2,0 prosentpoeng fra mars.

Det er det laveste Ap er målt hos InFact siden de startet med målinger i 2001.

Samtidig får Høyre et nytt oppsving.

– InFact har aldri tidligere målt Ap lavere eller Høyre høyere enn i denne målingen. Ap har holdt stillingen sterkere i InFact sine målinger enn i snittet av målinger så langt, men nå gjør partiet altså et dykk nedover. Motsatt ser vi for Høyre, de fortsetter oppgangen, sier fagsjef Knut Weberg i InFact.

Den borgerlige siden – Høyre, Frp, Venstre og KrF – ikke har vært like sterke som nå siden starten av Erna Solbergs første periode.

Valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø, mener det er oppsiktsvekkende at en regjering blir så upopulær så raskt etter et valg.

– Det er uvanlig at skiftet skjer så stort og så raskt. Men man hadde kanskje forventet at Sp går mye tilbake, fordi de hadde en del tidligere borgerlige velgere ved sist valg, sier han.

Ap fortsetter ferden inn i skyggenes dal

Det er mer overraskende at Ap går tilbake, forklarer valgforskeren.

– At Ap går så mye tilbake er alarmerende for dem. Man kunne forventet at de skulle tjene på å styre gjennom kriser. Det har de ofte vært på gode på, som Stoltenberg II-regjeringen. Den ble gjenvalgt i 2009 på grunn av god krisehåndtering, sier han og viser til finanskrisen.

Erna Solberg er godt fornøyd med målingen.

– Det er kjempegod måling for Høyre og borgerlig side, og føyer seg inn i rekken av veldig hyggelige målinger den siste tiden. Hadde dette vært et valgresultat hadde det gitt oss et godt grunnlag for å lage en trygg og styringsdyktig regjering. Dessverre er det to år til stortingsvalget, så vi må bare jobbe på, sier hun.

Den tidligere statsministeren spår imidlertid en oppgang for både Ap og Sp når kommunevalget avholdes i september.

– Frem mot kommunevalget kommer vi til å se målingene gå opp og ned, og jeg tror vel både Ap og Sp kommer til å vokse fordi de har mange populære ordførere rundt om. Ap styrer 148 kommuner i dag, Sp 131, mens Høyre har bare 34 ordførere. Sånn sett går vi inn i lokalvalget som underdogs, og er glade for alle stemmer vi får, sier Solberg.

Arbeiderpartiet har mistet 261.000 velgere siden sist valg, viser målingen. Fra 785.000 til 524.000. Høyre tar netto 62.000, mens SV tar 22.000 og Frp 20.000. Til gjengjeld tar Ap 16.000 velgere fra Sp.

– Dette er en svak måling, og vi har en stor jobb å gjøre fram mot valget, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Som vanlig kommer den upopulære partisekretæren med sin vanlige svada om «trygghet for folk flest», når det er det motsatte som skjer.

– Det viktigste nå er politikk som gir trygghet for folk og bedrifter, og som møter utfordringene folk kjenner på kroppen. Dette jobber regjeringa med hver eneste dag, med et særlig fokus på å trygge økonomien til folk og samfunn. Vi går mot et viktig lokalvalg med et solid lag av ordførere og kandidater som skal sikre sterkere fellesskapsløsninger, gjennom en god velferd og like muligheter for alle, forteller Stenseng.

For MDG fortsetter nedgangen. Partiet har ikke hatt et nasjonalt gjennomsnitt på 4 prosent eller høyere siden januar 2022.

– Vi skulle gjerne sett bedre tall, men nå har vi fokus på fylkes- og kommunevalget til høsten. Det er der vi setter inn støtet nå, med hundrevis av lokalpolitikere som er klare for valgkamp. Vi vet fra før av at vi er gode på valgkamp, så vi har mer fokus på det og mindre på nasjonale meningsmålinger, sier nestleder Ingrid Liland.

Hun mener MDG er et unikt parti for klimapolitikk.

– Det er det klart vi er. Vi er det eneste partiet som gir natur og klima den plassen den trenger. Det er grunnlaget for livet vårt og det skal vi fortsette å kjempe for. Mange partier sier de er opptatt av klima, og det er ikke alltid så lett å se hvor lite som gjøres, så det må vi bli bedre på å få fram, sier hun.

For partiene utenfor Stortinget, viser målingen følgende:

Parti April 23 Endring
Norgesdemokratene 1,1 prosent +0,2
Liberalistene 0,5 prosent -0,2
De kristne 0,4 prosent -0,1
Industri- og næringspartiet 2,1 prosent +0,9
Helsepartiet* 0,4 prosent -0,1
Sentrum 0,1 prosent -0,2
Pensjonistpartiet 0,3 prosent -0,9
Folkets parti (tidligere FNB) 0,4 prosent +0,4
Andre 0,5 prosent +0,5
Sum 5,9 prosent +1,2


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.