Arbeiderpartiet raser ned 3,9 prosentpoeng på januarmålingen Norstat har gjort for Aftenposten og NRK. Ap havner på 21,1 prosent. Senterpartiet faller 2,6 og er under 10 prosent for første gang siden 2017.

Det er to kriser som slår inn: Covid-krise og strømkrise. Strømkrisen la grunnlaget for en frustrasjon og misnøye som gjorde at pandemi-innstrammingene ikke ble like godt mottatt som før.

Partisekretær Kjersti Stenseng er klar over sammenhengen. Det samme er Geir Pollestad.

– Folk er utålmodige og har store forventninger til regjeringen. Det tar vi på største alvor og jobber hver dag for å løse utfordringene for folk. Det er slik vi skal vokse, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap).

– Vi har iverksatt kraftfulle tiltak for å møte begge krisene. Så forstår vi at til tross for tiltakene, så er dette krevende for folk, sier Sps parlamentariske nestleder Geir Pollestad i en kommentar til tallene.

Folk venter handling fra regjeringen, ikke prat. Støttepakken for strømforbrukene tar toppen av regningen, men får den igjen på regningen for strømmen på hytta. Noe av vinningen går opp i spinningen.

Vi har bare såvidt begynt på januar og har mange vintermåneder foran oss. Hvis ikke regjeringen viser større handlekraft vil populariteten falle i takt med gradestokken.

 

Høyre går mest fram med 2,6 prosentpoeng til en oppslutning på 24,7 prosent, og er landets største parti. Frp går fram med 1,9 prosentpoeng til 13,9 prosent.

Regjeringens samarbeidsparti SV går også tilbake til en oppslutning på 9,2 prosent. Det er en tilbakegang på 1,1 prosent og fører også Audun Lysbakkens parti under 10 prosent igjen.

Tallene for de øvrige partiene (med endringer fra desember-målingen i parentes): Rødt 6,2 (+1,2), MDG 3,3 (-0,4), Krf 3,2 (+0,6), Venstre 4,9 (+1,4), andre 3,6 (+0,3). (NTB)

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.