I et brev går Arbeiderpartiets sametingsgruppe hardt ut mot det de mener er en ukultur i partiet. De mener partimedlemmer er redde for å kritisere ledelsen.

«Folk er redde for å miste mulighet for fremtidig verv og posisjoner og velger ofte å ikke si mot ledelsen (både fylke og nasjonalt», heter det i brevet VG har fått tilgang til.

I brevet, som er sendt til Aps landsstyre etter at Aps sametingsgruppe ikke fikk delta på landsstyremøtet siden de var opptatt med komitémøter og plenumsmøter i Sametinget, står det blant annet:

  • At det er en partikultur der medlemmer ikke sier hva de mener
  • At partiet ikke lenger lytter til vanlige folk
  • At grasrota i partiet ikke tas med på råd før viktige beslutninger
  • At velgerne synes partiet sentralt er maktarrogante

Det er vel en del andre vanlige folk som har samme oppfatning, selv om de ikke er samer.

Sametingsgruppa mener at Ap ikke lenger lytter til vanlige folk, at grasrota i partiet ikke tas med på råd før viktige beslutninger og at velgerne synes partiet sentralt er maktarrogante.

På grunnplanet opplever folk en frykt for at kritiske uttalelser kan svekke mulighetene til opprykk i partiet.

«Folk er redde for å miste mulighet for fremtidig verv og posisjoner og velger ofte å ikke si mot ledelsen (både fylke og nasjonalt».

Mange mener dog at Sametinget er preget av en lignende kultur. Der har reindriftsamer en stor innflytelse som ikke sammenfaller med deres andel av samebefolkningen.

Kritikken rettes også mot Støre og hans regjering.

«Regjeringen og partiledelsen oppleves som i utakt med folket. Det kan være grunn til å tvile på at partiets lytteposter i samfunnet er representative for befolkningen/grasrota».

Fosen-saken har selvsagt opprørt mange i samemiljøet, som Sametinget mener «må løses umiddelbart». Hvis ikke kan Ap bli utradert i samiske områder.

Lederen for Aps sametingsgruppe, Ronny Wilhelmsen, bekrefter at de har sendt brev til Aps landsstyre mandag. Men han ønsker ikke å gi en kommentar til VG.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng svarer på spørsmål fra VG på vegne av partiledelsen i en SMS.

– I dag har vi hatt en åpen og ærlig evaluering av valgkampen, der det er takhøyde for alle tilbakemeldinger. Sametingsgruppen har også bidratt med sine evalueringer om politiske og organisatoriske utfordringer, og de tar vi med oss.

Støres tale ble mottatt med stående applaus og med tilløp til jubelscener i Folkets Hus i Oslo, skrev NTB tidligere i dag. Det er nesten som om Ap jubler over partiets dårligste valg på over 100 år.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.