Ap-leder Jonas Gahr Støre vraker Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson til fordel for Trond Giske. Hadia Tajik skal lede arbeidskomiteen, melder NTB.

Dette skjer til tross for at Marthinsen har gitt klar beskjed om at hun ønsket å fortsette som finanspolitisk talsperson, ifølge VG. Arbeiderpartiets største fylkeslag, Oslo Ap, støttet Marthinsen.

Det var Støre personlig som i 2014 håndplukket sin stortingskollega Marthinsen fra Oslo Ap som sin arvtager som partiets skygge-finansminister da han selv ble partileder og parlamentarisk leder. Marthinsen har også blitt pekt på som en mulig kandidat som finansminister dersom de rødgrønne hadde vunnet stortingsvalget forrige uke, skriver VG.

Posisjonering

Internt i Ap har flere reagert på det de har oppfattet som et forsøk fra Giske på å posisjonere seg i en eventuell fremtidig lederkamp i Arbeiderpartiet. De peker på at Giske var sentral i utformingen av Aps mislykkede valgkampstrategi.

Partileder Jonas Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Trond Giske, den ene av Aps to nestledere, får den mer framtredende posisjonen som fraksjonsleder i finanskomiteen, mens den andre nestlederen, Hadia Tajik, får oppgaven å være parlamentarisk nestleder i Ap.

Giske gleder seg

Giske gleder seg til å ta fatt på oppgaven, sier han til VG:

– Det blir hevdet at du har brukt makt for å få Støre til å velge deg som finanspolitisk talsperson?

– Det kan jeg avkrefte. Jeg har ikke brukt makt, men dette har skjedd i en dialog hvor det har blitt bestemt hvilke posisjoner de to nestlederne skal ha.

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

Arbeidet i komiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

 

VG: Støre vraker Marthinsen som finanssjef i Ap

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.