Regjeringen har lagt frem statsbudsjettet for neste år, og Arbeiderpartiet er som vanlig uenige. Partiets finanspolitiske talsperson Hadia Tajik vil ha et annet Norge. Hva det konkret innebærer, er ikke lett å bli klok på. Men rettferdig og klimavennlig skal det bli.

For et Arbeiderparti med motvind fra alle kanter er høstens strid om statsbudsjettet en viktig anledning til å markere seg.

Til Dagsnytt 18 mandag denne uken hadde Arbeiderpartiet sendt ut sin nye, finanspolitiske talsperson Hadia Tajik. Hun har som kjent overtatt denne jobben etter Trond Giske, antagelig som et ledd i den pågående «utfasingen» av Giske fra alle viktige posisjoner.

Det har lenge vært tydelig at Arbeiderpartiet har slitt med «å finne seg sjæl». Hva skal de være, for hvem?

Partiets gamle vinnersak «arbeid for alle» er gått ut på dato. Norge har for tiden ikke noe nevneverdig sysselsettingsproblem, og dette er ikke lenger noen god sak for Arbeiderpartiet. Det erfarte man ved stortingsvalget i 2017.

Nå jobbes det trolig under høytrykk på Youngstorget og hos innleide PR-partnere med å klekke ut nye «strategier» frem mot neste korsvei, valget i 2021.

«Kampen mot privatisering og profitt» både her og der ble ingen suksess for partiet under kommunevalget. I den grad dette var viktig for velgerne, var det SV og Rødt som høstet stemmer på det. Støres litt klossete forsøk på å rappe sentraliserings-temaet fra Senterpartiet og Vedum kan heller ikke sies å ha vært annet enn en flopp.

Man får lett inntrykk av at APs politikk de siste årene i hovedsak har gått ut på å dilte etter andre partier for å adoptere deres saker, og ellers kritisere regjeringen for absolutt alt den kommer med. Behovet for en ny, og fremfor alt egen politikk virker åpenbart.

Så hva blir det til fremover? Kommer det noen ny strategi, noe nytt slagord?

I øyeblikket kan det se ut til at «klima og rettferdighet» ligger bra an. Jonas Gahr Støre har allerede luftet dette ved noen anledninger. Derfor ble denne nye ordkonstruksjonen også Tajiks hovedbudskap i budsjettdebatten i Dagsnytt 18.

Men hva betyr det, egentlig?

Tajik utdypet:

«Flere må få muligheten til å være i jobb».

Finansminister Siv Jensen er også i studio, og er rask til å skyte inn at ledigheten i Norge fortsatt er svært lav. Norsk økonomi går godt. Umiddelbart virker det ikke som om Tajik, Støre og Arbeiderpartiet helt har truffet noen innertier her.

Men Tajik gir seg ikke så lett, hun vil nemlig intet mindre enn å

«løse de store oppgavene for de neste generasjonene».

Det høres flott ut! Hvordan skal dette skje?

«Vi vil sette i gang med karbonfangst, lagring og transport. Her kan man skape tusenvis av arbeidsplasser», sier Tajik.

ok. Så det var altså dette som var å løse de store oppgavene for de neste generasjonene.

Man merker seg at den nye finanspolitiske talspersonen i Arbeiderpartiet tydeligvis ikke har forstått hva det vil si å «skape arbeidsplasser», noe som kanskje burde vært et minimum av kunnskap i en slik posisjon.

Det å sette folk til å gjøre et eller annet, som å «fange, lagre og transportere karbon» og betale deres lønn fra offentlige budsjetter, er ikke å «skape jobber» et samfunn kan leve av.

Et norsk forskningsprosjekt fra i våres konkluderer med at slik karbonlagring er alt annet enn lønnsomt.

Samfunnsøkonomisk sett kunne man like godt satt folk til å klippe håret på hverandre, eller øse vann fra havet med skje.

Arbeiderpartiet sysler i likhet med bl.a. SV og MDG med tanker om å trappe ned oljeindustrien, og dermed fjerne flere hundre tusen lønnsomme jobber som produserer store verdier for Norge. Noen bør fortelle Hadia Tajik at disse jobbene ikke kan erstattes med luftige «klimaprosjekter» som knapt vil gi en krone i netto inntekt noe sted.

Når det gjelder ønsket om et «mer rettferdig Norge», er det naturlig å spørre seg:

Hvor i verden finner Tajik et mer rettferdig samfunn enn det norske? Hvilken nasjon har hun som forbilde? Er det kun et tenkt idealsamfunn hun ser for seg, en blafrende utopi?

Norge har nok vesentlig mer presserende oppgaver foran seg enn å følge Tajik og Arbeiderpartiets uklare visjoner om «et klimavennlig og rettferdig Norge».

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂