Trond Giskes kone, Haddy Njie, er sin nye bok nådeløs mot Hadia Tajik. Saken får stor oppmerksomhet, ikke minst i NRK Dagsrevyen. Boka sier mye om Tajik, slås det fast i NRK-reportasjen, og det etterlates et lite fordelaktig bilde av Arbeiderpartiets nestleder. Ser vi slutten på hennes ferd mot toppen av norsk politikk?

Hadia Tajik har lenge vært «svært lovende» i norsk politikk, og har vært sett på som soleklar kandidat til gjeve ministerposter i eventuelle rødgrønne regjeringer. Det har til og med vært snakket om henne som arvtaker til partilederjobben i Arbeiderpartiet, og dermed en mulig kommende statsminister.

Alt dette kan nå ha fått et alvorlig skudd for baugen. Grunnen: Trond Giske-saken og hennes rolle i denne.

Trond Giskes kone Haddy Njie har sakte, men sikkert fått en fremtredende plass i forsvaret av sin mann. Hun fremstår som en reflektert og lojal person mange opplever det som naturlig å lytte til.

Nå har Njie utgitt en bok der hun i detalj beretter om hendelsene omkring den såkalte MeToo-saken som felte Giske. Document har ikke lest boken, men bygger på referater gitt i blant annet dagens utgave av Dagsrevyen.

«Boken sier mye om Hadia Tajik», innledes det fra NRK-journalistens side.

Slik det fremstilles i boken, skal Tajik ha spilt en vesentlig mer sentral rolle i begivenhetene enn det offentligheten til nå har hatt inntrykk av. Blant annet skal det ha vært Tajik som var først med å tipse partiet, ved partisekretær Kjersti Stenseng, om at Giske skulle ha vært involvert i kritikkverdige saker med ulike kvinner. Tipsene kom med andre ord ikke fra «ofre» for Giskes atferd, men fra nestlederkollega Tajik.

Ifølge NRK beskrives det slik:

 «Han hadde fått bekreftet mistanken sin i møtet i dag. Partisekretæren fortalte at henvendelsene til partikontoret kom fra nestlederen. Partilederen hadde nikket bekymret. Ingen er levert av noen som mener seg krenket, hadde partisekretæren fortalt. Ingen har noe innhold som må følges opp. De havner hos de samme journalistene omtrent samtidig som de meldes inn».

I NRK Dagsrevyen i dag, torsdag 3. oktober, er dette hovedoppslag i sendingen. Her refereres det til ulike reaksjoner i partiet på disse avsløringene, og disse virker ikke umiddelbart lovende med tanke på Tajiks videre karriere mot toppen i denne organisasjonen.

Politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisa intervjues om dette, og forteller at det i boken tegnes et bilde av en «Hadia Tajik som var langt mer aktiv» enn det som tidligere var alminnelig kjent i denne saken. Ja, hun har nærmest drevet en kampanje mot Trond Giske, med disse MeToo-affærene som et dødelig våpen.

Journalist Sandvik mener dette av mange kan oppfattes dithen at hele denne MeToo-saken handlet mer om maktkamp i Arbeiderpartiet, med Hadia Tajik som sentral pådriver, enn om de hendelsene Giske skal ha vært involvert i.

NRK setter også fokus på hva dette kan ha å si for Tajiks posisjon i Arbeiderpartiet. Politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisa mener det er delte holdninger til dette. Noen vil se Tajiks rolle som et modig forsvar for kvinner som utsettes for trakassering. Andre igjen vil oppfatte det hele som svært negativt for Tajiks del:

«Mange vil mene at Hadia Tajik var den som trakk i trådene og har spilt et skittent spill her», sier Sandvik.

Sandvik mener at nestleder Hadia Tajiks posisjon i partiet nå totalt sett er svekket som følge av utviklingen i denne saken.

«Hun ses som en splittende og ikke en samlende person», avslutter politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisa, i intervju med NRK Dagsrevyen.

Både Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre intervjues om dette. Tajik forteller at hun for tiden samarbeider greit med Giske i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Men hun lykkes ikke helt med å skape inntrykk av at det er noe hjertelig forhold, ei heller av at det skal være satt en strek over det som har skjedd.

Jonas Gahr Støre ønsker rett og slett ikke å si noe om saken, han henviser kun til sine tidligere uttalelser da dette sist var oppe.

«Jeg har sagt det jeg har å si om saken. Vi har konklusjonen, og jeg har ingen flere kommentarer i dag», avfeier han det hele med.

 

Støre forstår naturligvis hvilket sprengstoff som ligger i dette, og ønsker muligens å kjøpe seg tid. Eventuelt håper han det hele mirakuløst kan gå over av seg selv.

Men det gjør det nok neppe. For tidligere NRK-medarbeider Haddy Njie er gjest i Anne Lindmos program kommende helg, og kommer antagelig til å stikke kniven enda dypere inn i både Støre, Arbeiderpartiet – og ikke minst i Hadia Tajik.

Det har aldri vært noen «søndagsskole» i Arbeiderpartiet, som tidligere partikjempe Haakon Lie så treffende uttrykte det.

Men verre tilstander enn denne giftige krigen har det nok aldri vært. Det får selv de relativt bitre konfliktene mellom Jagland og Stoltenberg og Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland til å fortone seg som uskyldig småkjekling.

En politiker som internt i partiet nå beskrives som «splittende» og «ikke samlende», kan utvilsomt få en tung vei til topps i organisasjonen. Kanskje blir det helt umulig.

Det gjør neppe saken enklere for Tajik at NRK ser ut til å stille seg nokså tydelig på Njies, og dermed Giskes, side i denne konflikten.

For Hadja Tajik kan dette være begynnelsen på slutten i Arbeiderpartiet.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.