Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avgir stemme på Uranienborg skole i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre gir på valgdagen uttrykk for optimisme, og har tro på at Arbeiderpartiet kan gjøre et bedre valg enn meningsmålingene tyder på.

Denne mandagen i september skal kommunevalget avgjøres.

En smilende Jonas Gahr Støre ankom mandag morgen Uranienborg skole på Frogner i Oslo sammen med kona, Marit Slagsvold, for å avlegge sin stemme.

Pressen var på plass.

Statsministeren ga uttrykk for å være er ved godt mot, til tross for at Arbeiderpartiet for første gang på hundre år kan miste posisjonen som landets største parti til hovedkonkurrenten Høyre.

I en rekke store byer og også i mindre kommuner kan Ap nå miste den makten de har hatt de siste fire år. Oslo er en av byene der partiet kan havne i opposisjon.

NTB-Marie De Rosa melder om saken mandag formiddag.

Håper å beholde posisjonen

Ap ligger an til å få 20,9 prosent av stemmene, mot 25,6 prosent til Høyre, viser en fersk «supermåling» fra TV 2 søndag.

Støre håper bildet kan bli noe lysere for hans del:

– Arbeiderpartiet har ambisjoner om å komme høyere enn der vi er nå. Men vi kommer fra et veldig lavt tall, og jeg opplever at vi er et samlet parti som er på vei oppover, sa Støre til pressen etter at han hadde lagt stemmeseddelen i urnen.

Han understreker at Ap fortsatt har ambisjoner om å være det største partiet i Norge.

– Vi får se hva resultatet blir, men Arbeiderpartiet har ambisjoner om høy oppslutning. Vi har vært det største partiet, og det er fortsatt selvfølgelig ambisjonen, sier Støre, som minner om at det er resultatene i hver enkelt kommune som teller mest i år.

Ikke bekymret for været

Ap-lederen mener det har vært en god valgkamp, til tross for de mange alvorlige habilitetssakene i regjeringen. Støre sier han ikke er blitt konfrontert med disse sakene på sine reiser rundt i landets kommuner i sommer.

– Jeg opplever at det er sakene i kommunene som har vært de viktigste.

Nå håper han på så gode tall som mulig for Ap på valgdagen, til tross for at det er meldt grått vær over store deler av landet mandag.

Dette er i utgangspunktet dårlig nytt for Ap. Forskning tyder på at flest høyrevelgere går til valgurnene når det er regnvær, mens Ap og venstresiden tjener på oppholdsvær, skriver NRK.

Det later ikke til å bekymre Støre.

– Jeg tror all sånn teori viser at været ikke er av de viktigste forklaringene for hvorfor folk stemmer, sier han.

Document har tidligere omtalt pressens rolle i valgkampen, se sak under.

Når pressen gir terningkast: Støre best i debatten

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.