Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre på et pressemøte i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Lise Åserud / NTB

Ap har sunket som en stein på målingene siden Støre-regjeringen tiltrådte, og kritikken hagler mot Støre og hans mannskap, også fra partiets egne. Men Støre vil ikke høre snakk om noen krise.

Vanskelige saker har stått i kø for statsminister Støre og Ap-Sp siden den rødgrønne regjeringen tiltrådte høsten 2021.

Noen slike saker er strømpriskrisen, økende inflasjon, uenighet om energiutbygging og internasjonale avtaler, konsekvenser for Norge og landets forsvar etter Ukrainia-krigens start, etterdønninger etter pandemien, og ikke minst personkabalen i parti og regjering.

Ikke alle er imponert over hvordan Støre & co. har taklet alt dette. Ikke minst har velgerne sagt sitt i meningsmålingene, ved å forlate Arbeiderpartiet i strie strømmer. Ap er det største og det førende partiet i denne regjeringen.

Partiet har vært helt nede på 15–16 prosents oppslutning i enkelte målinger, og ligger nå for det meste og gisper etter luft på 18–19 prosent. Dét er uhyre svakt for et parti som for bare få år siden var misfornøyd med å havne under 30 prosent.

Nå nærmer Arbeiderpartiets landsmøte seg, det finner sted 4.–6. mai. Mange regner det som en selvfølge at partiets svake utvikling vil være et naturlig og sentralt tema.

Ordet krise er blitt brukt, også av sentrale partimedlemmer som Tana-ordfører, tidligere nestleder og statsråd Helga Pedersen .

Pedersen maler et særdeles mørkt bilde av situasjonen i partiet og sier de må erkjenne at de er i en krise.

Også fra LO har det vært reist kritikk mot partiledelsen og den situasjonen landet er i under den nåværende rødgrønne ledelsen. I LO har man spesielt vært bekymret for hvordan strømpriskrisen er håndtert.

Men Støre er ikke enig i de negative virkelighetsbeskrivelsene. Også tidligere har Støre avfeid alle antydninger om at det er noe galt med måten han styrer på; se sak under.

To dager før landsmøtet avviser han kontant at det er noen krise i Arbeiderpartiet.

– Det er ikke jeg enig i, sier statsministeren til TV 2.

NTB melder om saken.

Han benekter ikke de svake målingene, men ifølge Støre er ikke disse noe krisesymptom. Han ser dem også som en mulighet.

– Vi er i en tid med kriser, og vi har lave målinger, men kan også vokse på de målingene. Det engasjementet jeg har sett i dag, gir meg tro på at vi kan vokse, sier Støre.

Det er et åpent spørsmål om landsmøtet vil dele en slik optimistisk tolkning av den massive velgerflukten fra partiet.

Det er få måneder igjen til høstens lokalvalg, et valg der Ap per i dag ser ut til å gå mot noe som kan likne en massakre i kommuner over hele landet.

Les også: 

Jonas Gahr Støre: – Dette finner jeg meg f… ikke i!

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.