Rett mann på rett plass? Finansminister med Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det har vært få solskinnsdager dette året for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Han vil likevel holde stø kurs fremover.

Alle piler har det seneste året pekt nedover for Senterpartiet og partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Det har vært stilt spørsmål om Vedum er rett mann på rett plass, i så vanskelige tider for landet.

Har står likevel fast på at partiet og regjeringen leverer det som kreves:

– Jeg tror på det vi driver med, slår Vedum fast overfor NTB.

Han har uttalt seg i et lengre intervju med NTBs Bibiana Piene.

– Hvordan oppleves det at fattigdommen i Norge øker – på din vakt? spør NTB

– Det er vondt at flere har problemer med å få hverdagen til å gå opp. Det er et helt annet alvor nå enn det vi har vært vant til i norsk politikk. Det er ikke akkurat solskinnsdager. Det er mer opprørt hav, svarer Vedum.

Forberedt på det utenkelige

«Trygghet» er antakelig det ordet Vedum har brukt mest dette året, uten at dette ser ut til å ha gått helt hjem hos velgerne.

– Vi må være forberedt på det som for ett år siden var utenkelig, sier han og peker på at krigsskip nå må beskytte oljeinstallasjoner i Nordsjøen, mens regjeringen har øvd intenst på atomulykker.

Vedum er skeptisk til å løse alle landets problemer med mer oljepenger:

– Å velge det enkle kunne vært mer behagelig, men det handler ikke om det, men om hva som er nødvendig for å få Norge trygt igjennom krisen. Vi mener de grepene vi gjør, er de som vil få oss tryggest og raskest gjennom denne tøffe tiden. Det viktigste av alt er at vi må prisene ned. Så får vi heller tåle litt kritikk i øyeblikket.

Parti i fritt fall

Så langt har velgernes dom vært nådeløs. På målingene har Sp falt ned på et nivå rundt sperregrensen:

– Jeg tror mange skjønner at det er veldig krevende å styre i disse tider, sier Vedum, som tror fallet først og fremst handler om at folk kjenner på uro for egen økonomi.

«Kjenner på uro» er et begrep både han og statsminister Jonas Gahr Støre har brukt i det siste.

Vedum har ikke vært helt treffsikker med sine tidligere spådommer. I mai sa  han at gjennomsnittsnordmannen skulle få 15.000 mer i lommeboka. Så gikk det helt motsatt vei.

– Men vi har tatt veldig mange grep for å gjøre situasjonen bedre for folk, sier han og ramser opp økt bostøtte, barnetrygd, pensjon og en rekke andre ting.

– Men velgerne vil jo likevel ikke stemme på deg?

– Vi får nå se på det. I politikken kan ting skje veldig fort. Det er ikke øyeblikksmålinger som er det viktigste. Det avgjørende er at vi tar trygge valg og ikke sporer av. Og det skal vi klare, sier Vedum.

Av saker han er stolt av som finansminister så langt, er gjennomslag for forslaget om gratis ferje:

– Det fikk jeg masse kritikk for i valgkampen, men nå blir det sånn! Og gratis barnehage i nord for å utvikle den delen av landet. Sånne grep mener jeg er kjempeviktig.

Han forsikrer for øvrig om at han trives med å være finansminister:

Veldig godt! sier Vedum.

Han er ikke bekymret for det kommende kommunevalget til høsten:

– Jeg tror det vil gå bra. Vi er veldig godt rigget, sier han.

Tid for ribbe

Jula skal tilbringes på gården i Stange. Der står ribbeglede i høysetet.

– Det beste med jula er å være sammen med sine nærmeste. Være medmenneske. Det verste kan være ensomheten. Hvis du kan bidra til at én person blir litt mindre ensom, blir jula enda bedre. Det gjelder alle, inklusive meg selv, sier Vedum.

Men mursteinen fra Skatteutvalget på 477 sider skal få ligge i fred. I stedet skal Vedum pløye seg gjennom Ken Folletts siste bok i trilogien om det 19. århundre. Ikke utpreget utviklende og lærerik litteratur for en finansminister, vil noen mene.

– Hva håper du vil stå når historiebøkene en gang skal skrives om deg?

– Nei, dét skal jeg ikke spekulere i!

Les også: 

Støre skylder på alt annet enn seg selv: – Krevende å få frem Ap’s politikk når folk har det vanskelig

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.