Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under finansdebatten i Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum brukte visjonære vendinger i sin tale i Stortinget torsdag. – Det er en tid før og en annen tid etter 2022, erklærte han.

Torsdag, på sin egen 44-årsdag, gikk finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum opp på Stortingets talerstol for å forsvare statsbudsjettet for neste år, som regjeringen vil få flertall for sammen med SV.

NTBs Bibiana Piene melder om saken.

Vedum hoppet bukk over alle dårlige meningsmålinger og all kritikk som i senere tid har rammet partiet. I stedet valgte han å holde en tale med preg av store linjer og visjonære betraktninger.

Han tok først et skritt tilbake til 9. november 1989, da Berlinmuren falt, før han viste til dagens alvorlige hendelser ute i verden:

– 24. februar 2022 er også en dato vi vil huske, sa Vedum med henvisning til datoen da Russland gikk til angrep på Ukraina.

Han fortsatte:

– Når vi sitter og diskuterer, tenker vi ikke godt nok gjennom hvor definerende denne datoen er. Vi kommer til å måtte gjøre helt andre prioriteringer i tiåret vi har framfor oss enn i tiåret vi har bak oss, slo finansministeren fast.

Deretter oppsummerte han hva han mener dette bør få av følger for norsk politikk fremover:

Heretter må Forsvaret få mer. Ukrainske flyktninger vil koste. Samtidig skyller eldrebølgen over landet, mens prissjokk og inflasjon og frykt for renteøkninger hindrer regjeringen i å fiske opp friske milliarder fra oljepengekassen, var hans budskap i Stortinget.

Stort finansieringsbehov

Ifølge Vedum har det vært krevende å finne penger til alle disse oppgavene han trekker frem som presserende:

– Vi hadde et veldig stort finansieringsbehov da vi startet å jobbe med dette budsjettet, konstaterte Vedum.

Han kommer inn på en mulig økt bruk av landets oljeformue:

– Da hadde det vært naturlig for de fleste å øke oljepengebruken. Men for å få kontroll på prisveksten, måtte vi redusere den med 18 milliarder kroner. Det er den prioriteringen vi nå gjør. For trygghet er det viktigste.

Han forsøker å avslutte på samme visjonære vis som han startet:

– I tillegg har vi klart å gi rom for nye, tunge satsinger som vil utvikle Norge, sa han.

Mange vil spørre seg om dette er en tale som kan løfte partiet opp fra den dype dalen det nå befinner seg i, med svært lave tall i den ene meningsmålingen etter den andre. Et foreløpig bunnivå ble nådd tidligere denne uken:

Senterpartiet får en oppslutning på 3,5 prosent og er ute av Stortinget i ny meningsmåling

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.