Finansavisens redaktør Trygve Hegnar. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ifølge Trygve Hegnar fremstår finansminister Trygve Slagsvold Vedum utrygg, dårlig forberedt og mumlende. Han mener Sp kan rase videre nedover til sperregrensen, i likhet med KrF.

Finansavisens frittalende redaktør Trygve Hegnar er som mange andre forbauset over den kraftige nedturen til Senterpartiet, og over hvordan partilederen og finansministeren nå fremstår i sin rolle.

Partiet har falt og falt på meningsmålinger. For et års tid siden snuste Sp på gallupptall rundt 20 prosent. Alle piler pekte oppover, og det lot ikke til å være noen øvre grense for hvor langt den friske og hardtslående partileder Vedum kunne løfte Sp. Senterpartiet var en komet.

Internt i partiet snakket man om at det kanskje var Vedum, og ikke Støre, som burde bli statsminister i en ny rødgrønn regjering.

Valget sist høst brakte Sp noe ned på jorden igjen, med et resultat på 13,5 prosent.

Siden har det bare gått nedover – og nedover, med partileder Vedum som finansminister i den nye Ap/Sp-regjeringen.

I en lederartikkel i Finansavisen tar Trygve Hegnar tak i utviklingen. Tittelen sier det meste: «Nå rakner det for Vedum».

Hegnar fortsetter, og skriver blant annet:

Fredag kom meningsmålingen fra Norfakta som viste at oppslutningen var falt til usle 6,1 prosent. Men et valg i dag ville ha ført til at Sp ville mistet 17 av 38 plasser på Stortinget, og det ville vært borgerlig flertall.

Ifølge Hegnar er det ikke sikkert at partiet har sett bunnen med dette:

Det store spørsmålet nå er om Enoksen og sex-historiene vil føre Sp rett i kjelleren.

Hegnar går inn på Enoksen-saken og mener den først og fremst er Enoksens eget ansvar:

Odd Roger Enoksen burde skjønt at hans kvinnehistorier ville komme frem, og han burde takket nei. Det er utrolig dårlig dømmekraft hos en forsvarsminister at han takket ja til regjeringstaburetten.

Men uansett er dette skadelig for partiet og for Vedum. Hegnars analyse er nådeløs:

Det alvorlige for Sp og Trygve Slagsvold Vedum er at Enoksen-saken kommer samtidig med at Slagsvold Vedum er ukomfortabel og sårbar i regjeringen.

Han får det ikke til å være finansminister. Han virker utrygg, dårlig forberedt og mumlende i svar og innlegg.

Trygve Hegnar peker på saker Vedum sliter med å håndtere:

Strømprisen, bensinprisene og dyrere matvarer, samt skattekutt ingen har merket noe til, blir for mye for finansministeren.

Det er nesten ikke til å tro, for Slagsvold Vedum var veldig god som opposisjonspolitiker.

Hegnar oppsummerer dagens triste status for Vedums parti, etter ca. 7 måneder i regjering:

Men nå er Sp mindre enn både Rødt (7,2 prosent) og SV (8,7 prosent), og Sp skal kanskje ned til V, MDG og KrF. Det er ikke rart Slagsvold Vedum virker skrekkslagen hver gang han blir intervjuet.

Ifølge Hegnar blir ikke saken bedre av hvordan andre Sp-ministere fremstår:

Særlig hjelpende er det ikke heller at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er så retorisk svak når hun angriper jurister og andre eksperter som ikke vil ha en reversering av domstolsreformen. Hun har plutselig fått alle fagfolk og hele pressen mot seg.

Trygve Hegnar ser likevel noe positivt i det hele, for han mener situasjonen for landet kunne vært verre:

Så må vi, som er kritiske til Sp, ikke glemme at Slagsvold Vedum tvang igjennom en regjering bare bestående av Ap og Sp. SV fikk ikke bli med.

Slagsvold Vedum er svak nå, men vi vil heller ha en Slagsvold Vedum som sliter litt (det er lenge til neste valg), enn SV i regjering. Audun Lysbakken er helt døv når det gjelder næringsliv og finans.

Men får ikke Slagsvold Vedum stoppet fallet, kan partiet ende som KrF, som nå ligger på 2,5 prosent. Et parti ingen bryr seg om.

Da vil det bli vanskelig for Gahr Støre å holde regjeringen sammen også, avslutter Hegnar i Finansavisen.

Les også: 

Sp synker mot bunnen: Kun 6,6 prosent i ny måling

Les selv eller gi som gave: Bestill gode bøker fra Document forlag!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.