Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB

Hvordan snu motgang til medgang frem mot kommunevalget neste år? Spørsmålet stilles før Senterpartiets landsstyremøte mandag. Stemningen har vært blytung i det siste.

Senterpartiet har opplevd et tungt år i regjeringen sammen med Arbeiderpartiet. Meningsmålingene har vært elendige, og det murres internt i partiet.

Ikke minst har partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum hatt en tøff periode, med mange vanskelige saker på bordet og tøff medfart i pressen.

Den store frykten i partiet nå er et resultat i kommunevalget som er like stusslig som dagens meningsmålinger, skriver NTB-Bibiana Piene.

I forrige kommunevalg i 2019 endte Senterpartiet med 14,4 prosent av stemmene og et rekordhøyt antall ordførere, 138 i alt, pluss 114 varaordførere.

Men siden valget i fjor har det som kjent gått jevnt og trutt nedover for partiet. Siden fjorårets valgresultat på 13,5 prosent er Sp blitt mer enn halvert: På gjennomsnittsmålingene på Poll of polls får partiet 5,9 prosent både i september og oktober.

Bunnpunktet ble nådd i slutten av september, da Sp havnet under sperregrensen på en måling for avisa Vårt Land.

Da er det kanskje ikke så underlig at nettopp valgkampstrategier er blant de store temaene på landsstyremøtet. Mange Sp-ordførere frykter de vil miste det gjeve kjedet.

Vedum er «like blid»

Partileder Trygve Slagsvold Vedum forteller likevel at han har beholdt motet.

– Jeg har god tro på lokalvalget. Det er noen hovedgrep vi må ta, blant annet må vi ha gode lister rundt i hele landet. Men der er vi i rute, sier han til NTB.

Klokka 12 mandag skal han klatre opp på talerstolen og gjøre sitt for å skape vinnervilje i partiets landsstyre.

Slik forklarer han nedgangen for partiet i senere tid:

– Jeg tror mange har kjent på en uro. Krisen vi står i, rammer hverdagsøkonomien til mange. Og dette rammer oss fordi det er vi som sitter med ansvaret akkurat nå, sier Vedum.

Han fortsetter:

– Så ser vi at det er mange som sitter på gjerdet. Målet er at folk skal se at vi greier å ta Norge trygt gjennom denne krisen og bidra til det fellesskapsprosjektet som Norge er, sier Vedum.

Stemningen i partiet kommenterer han på denne måten:

– Jeg vil si den er todelt. Det er et alvor over den verdenssituasjonen vi er i, og at vi har et stort ansvar som regjeringsparti. Det er klart at det preger oss. Men jeg opplever også at det er et veldig trøkk mot lokalvalget og en stor lagfølelse, sier Sp-lederen.

Partiets hovedbudskap i kommunevalgkampen er trygghet for folk. (Tidligere var dette hovedbudkapet å  «ta hele landet i bruk»).

– De grunnleggende tingene må prioriteres: økonomi og arbeid, og nasjonal kontroll og beredskap. Dette kommer til å være det viktigste, sier Vedum.

Nye varslingsrutiner etter skandale-saker

I tillegg skal Senterpartiet vedta nye rutiner ved varsler om blant annet seksuell trakassering.

Senterkvinnene har krevd at en kvinne skal håndtere varslingssaker sammen med generalsekretæren. I forslaget til nye vedtekter heter det at «Som hovedregel skal begge kjønn være representert som varslingsmottakere» i saker som gjelder seksuell trakassering.

– Jeg er opptatt av å ha et godt system for varsling og oppfølging. Nå styrker vi det ytterligere, sier Vedum.

Bakteppet for de nye varslingsrutinene er saken der tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen måtte gå av i april etter at det ble kjent at det hadde kommet flere varsler mot ham om upassende oppførsel.

Også den famøse saken om tekstmeldingen som ble sendt til daværende Sp-leder Liv Signe Navarsete fra en gruppe senterpartimenn på hyttetur, blant dem nestleder Ola Borten Moe og forsvarsminister Bjørn Arild Gram, kaster fortsatt skygger over partiet.

Les også: 

Nok en fiasko: Vedum gir opp fastpris på strøm fra årsskiftet

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.