Senterpartiets leder og landets finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ikke si om han tror partiet har nådd bunnen på meningsmålingene. – Jeg er ikke en valganalytiker, nå må vi gjøre jobben for folk, sier han til VG.

Sammen med partifellene landbruksminister Sandra Borch og stortingsrepresentant Heidi Greni, besøkte Vedum Meråker, mandag kveld. Meningsmålingene, senest TV2s mandagsmåling med 5,1 prosent, er dyster lesning for partiledelsen.

– Jeg tror mange kjenner en uro rundt økonomien sin og en usikkerhet for alt det som skjer her hjemme og rundt oss. De er bekymret for hverdagsøkonomien sin, noe jeg tar på det største alvor, sier partilederen til VG i bilen på vei til flyplassen etter folkemøtet.

Sp-lederen sier til VG at han tror de dårlige meningsmålingene i høst og vinter først og fremst skyldes den økonomiske situasjonen.

– Vil dere ta nye grep for å tilpasse dere den nye situasjonen?

– Det har vi allerede gjort, sier Vedum og peker på strømstøtteordning, skatteletter til folk med lave og middels inntekter, redusert drivstoffavgift og penger til fattigdomsbekjempelse.

– Vi kan ikke bare øke oljepengebruken og bruke sparepengene våre. Hvis vi bare øker utgiftene skaper vi bare nye problemer. Det største problemet for folk med vanlige inntekter og lave inntekter er de økende prisene. Det er de vi må få kontroll på, sier han.

Drømmer

Vedum fikk stadig sterkere innslag av Hedmarks-dialekt mens han snakket seg varm i talen om nasjonalt eierskap. Han feiret at staten gjennom Statskog fredag tok over aksjene til Meraker Brug, Norges femte største eiendom.

Prisen: 2,65 milliarder kroner.

– Det er som et juleeventyr for meg å være her i dag, fordi vi sikrer fellesskapets kontroll over naturressursene, sier Vedum til både gamle og unge fra den provisoriske scenen.

Etter talen løp Vedum fra velger til velger – og høstet stort sett skryt fra de fremmøtte trønderne.

– Han kan vel ikke komme lenger ned på målingene, sier en av allmøte-deltagerne med et hint av håp i stemmen.

Sammen med håpefulle trøndere setter Vedum sin lit til kommunevalget.

– Jeg har tro på en god kommunevalgkamp. Vi har stor aktivitet i lokallagene, mange flinke folk lokalt og gode lister, sier Sp-lederen til VG.

– Det finnes ikke noen quick fix, uansett hvor mye jeg skulle ønske det. Vi styrer i en veldig krevende tid. Det krever tøffe valg. Det er vår jobb å lose Norge ut av dette, sier han.

Vedum om krisemålingene: Vet ikke om bunnen er nådd (VG)

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.