Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sliter med tillit fra velgerne, men det ødelegger ikke optimismen hos de to glade guttene.

Sammen har de to nå lagt en plan for å tilfredsstille stadig mer kritiske velgere.

– Vi skal få ned strømprisen, vi skal få ned prisstigningen og stoppe renteoppgangen i år, sier en selvsikker statsminister.

Til å lede to partier med kriseoppslutning på 14,6 (Ap) og 3,8 (Sp) i stortingsmålingen til Vårt Land før jul, er humøret overraskende godt og stemningen forsøksvis offensiv.

– I usikre tider må du ha klare politiske mål, og da skal folk vite at det er dette vi jobber for, sier Støre.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum skyter inn:

– Vi må ha ambisiøse mål. Det er ikke uten grunn at vi legger opp til å bruke 50 milliarder kroner i år på strømtiltak for å lette strømregningen for folk. Det er det tyngste tiltaket vårt for å hjelpe landets innbyggere og bedrifter gjennom strømkrisen.

De viser stadig til at de lager politikk for å skape trygghet for folk, og at det fremste virkemiddelet for å få til dette, er å holde igjen på pengebruken.

– Vi kommer å kjøre en politisk linje der det er ett stort hovedmål: å få kontroll på de økende prisene, fordi det rammer folk så hardt. Høyere priser gir høyere renter, og det vil være det viktigste å holde nede, sier Vedum.

Familieterapeuten Støre

Finansministeren mener i god sosialistisk stil at å skattlegge dem med høyest inntekt hardt, er veien å gå for at vanlige folk skal få mer.

– Det viktigste er virkningene av statsbudsjettet for 2023, hvor vi prioriterte beinhardt. Alle regjeringer har økt pengebruken hvert år med 15–20 milliarder, mens vi gjorde det motsatte. Så har vi en sosial skatteprofil, hvor vi reduserer skatten for dem med vanlige inntekter, og øker skatten for dem som har aller mest, sier finansminister Vedum.

På spørsmål om hvordan de skal klare å få ned strømprisene, svarer de to:

– På lang sikt er svaret at vi må ha mer kraft. Vi får i gang havvindprosjekter nå, og vi ønsker å få i gang mer landvind og heier på solkraft. Senere denne uken skal vi diskutere med Tyskland samarbeid om energi og det fornybare, sier Vedum.

– På kort sikt er det viktig å få løsninger for å få prisene ned, samtidig som vi ivaretar forsyningssikkerheten vår. Det første ser det ut til at vi kan sikre ved at vi har klart å fylle magasinene, ved at vi har bedt kraftselskapene holde igjen, sier Støre.

Statsministeren hevder at ingen av dem lar seg påvirke av dårlige meningsmålinger.

– Nei, det gjør vi ikke. Vi er derimot preget av alvoret og ansvaret det er å styre Norge i en tid det er krig i Europa og hvor vi er rammet av den største energikrisen siden oljekrisen på 70-tallet, og hvor vi har høy inflasjon for første gang siden 80-tallet og vi er på vei ut av den største pandemien siden spanskesyken, sier Støre.

Han legger til dette om de dårlige målingene:

– Vi tar tilbakemeldingene fra velgerne på alvor, og vi som partiledere må tåle å forklare og svare på målinger. Det er ni måneder til valget, og vi har klare målsettinger om å gjøre et godt valg, sier Støre.

Vedum hevder også at målingene ikke er noe de bruker tid på.

– Dette er en strategikonferanse for hvordan det norske folk skal få det bedre. Vi har blant annet brukt mye tid på hvordan vi skal få enda flere inn i arbeidslivet, av de mange som for tiden står på utsiden, sier Vedum.

Begge er fulle av lovord om «gjengen» i regjeringen.

– Denne regjeringen har sterk arbeidsmoral, vi har stått gjennom krevende tider og fått vedtatt budsjett tre ganger i Stortinget. Som lagleder vil jeg si at det er et sterkt lag som står godt sammen og som vil hverandre vel. Vi jobber godt sammen. Vi har gått gjennom rutiner og mål for å sikre at vi skal jobbe godt sammen hele laget, sier Støre, som motvillig legger til at renten muligens kan gå litt mer opp.

– Vi legger til grunn det Norges Bank sier, at renten trolig skal litt mer opp, før rentetoppen er nådd og vi kan få en mer positiv utvikling, avslutter Støre.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.