Une Bastholm på MDGs valgvake i Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Høyre, som ligger an til å gjøre et godt valg, har et stort ansvar for miljø- og klimapolitikken fremover, mener tidligere MDG-leder Une Bastholm.

Tidligere MDG-leder Une Bastholm prøver seg med en appell om Høyre fremover nærmest må føre den politikken MDG nå har mistet mandat til å føre.

Dette temmelig freidige utspillet kommer fra eks-lederen et parti velgerne har vendt ryggen  i påfallende stor grad.

Men det er fint lite som tyder på at velgerne har stemt på Høyre og andre borgerlige for å få fortsatt MDG-politikk.

De fleste vil si tvert imot. Svært mange er nå inderlig lei av MDGs evinnelige klimagnål, og har stemt like mye mot den politikken som for noe annet.

Une Bastholm fortsetter å utbrodere sine nokså spesielle tanker om hvordan Høyre nå skal styre i kommunene:

– Det ligger et stort ansvar på Høyre nå for å levere på de forventningene – ikke bare på å oppfylle løfter, men vi har jo en klode å ta vare på her, sier hun til TV 2.

Den tidligere MDG-lederen synes ikke det er overraskende at partiet hennes synker i år, og påpeker at flere andre partier har kommet med løfter på klima- og miljøfeltet etter forrige kommunevalg.

Miljøpartiet De Grønne ligger på 3,9 prosent på TV 2 s prognose, en nedgang på 2,9 poeng fra forrige kommunevalg. Tallet svinger litt opp og ned, og ligger noe høyere hos NRK.

Nettopp NRK har gjennomgående noe bedre prognoser for de rødgrønne, uvisst av hvilken grunn. Fasit får vi uansett om få timer.

Bastholm fortsetter å (bort)forklare nederlaget for MDG:

– Det er jo hyggeligere med større tall, men jeg tenker at vi har hatt en kraftig valgkamp der vi har opplevd et sug etter bedre miljøpolitikk. Det kan være at disse stemmene har fordelt seg utover partiene, sier hun.

Videre takker Bastholm alle som har deltatt i valgkampen, og mener at partiet har klart å flytte på grensene for hva som er mulig å gjøre politisk av klima- og miljøpolitikk.

Hun har i hvert fall flyttet på en del grenser for hvor mye tøv velgerne orker å høre fra norske politikere, noe som har gitt seg utslag i at MDG synker som en stein både i målinger og nå også i valg.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.