Under halvparten av de spurte i en ny meningsmåling svarer at de ville stemt for å beholde EØS-avtalen dersom det var folkeavstemning i dag.

På spørsmålet «dersom det var folkeavstemning om EØS-avtalen i morgen – ville du stemt ja eller nei?» svarer kun 46 prosent «ja». Dette tallet er historisk lavt, skriver Dagsavisen, som bestilte undersøkelsen fra Norstat.

23 prosent svarer «nei» på samme spørsmål. Også dette er et lavt tall. 28 prosent svarer «vet ikke», og 3 prosent svarer at de ikke ville stemt.

Statsminister og EU-tilhenger Jonas Gahr Støre (Ap) sier at EØS-avtalen har tjent norske interesser godt i 30 år. Han fortviler over den dårlige oppslutningen avtalen får i den norske befolkningen.

– Meningsmålinger som dette er en påminnelse om at vi må hegne om avtalen og snakke om hva den betyr for Norge, sier han.

Kraftige reaksjoner på EU-kommissærens trusler mot Norge

Både Rødts leder Marie Sneve Martinussen og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad peker på energipolitikken og strømprisene som noen av årsakene til at EØS- og EU-skepsisen fortsatt er stor i Norge.

I samme undersøkelse svarer hele 49 prosent at de ikke vil ha Norge med i EU, mens kun 26 prosent er for et medlemskap. 3 prosent svarer at de ikke ville ha stemt.

Siden 2020 har oppslutningen om et norsk EU-medlemskap ligget på rundt 30 prosent, så trenden er både klar og tydelig blant nordmenn flest:

De er svært uenige med landets statsminister.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.