Tyrkias president Erdogan taler til AKP-delegater i parlamentet i Ankara den 10. april 2018. Foto: Reuters / Scanpix.

 

Under en tale til en forsamling av delegater i sitt eget parti AKP tirsdag, bad Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan personer av tyrkisk avstamning i Europa – etter hans eget utsagn «mine borgere i Europa» – om å etterstrebe posisjoner i politiske partier og «politiske mekanismer», skriver Der Spiegel.

Han minnet om at mer enn 60 prosent av tyrkerne i Tyskland hadde stemt for hans foretrukne presidentsystem under Tyrkia folkeavstemning om grunnlovsendringer for ett år siden. «Det betyr at det finnes en makt der. Denne makten må også være virksom i politikken på stedet.»

Målet må være å bekjempe den innflytelsen organisasjoner som det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK eller det venstreekstreme DHKP-C har i Europa. «Ikke overlat politikken der til PKK. Ikke overlat politiken der til DHKP-C», sa Erdogan. «Når våre borgere, som er tro mot sitt land, sitt folk, sitt flagg og sitt bønnerop, holder sammen, har de muligheten til å øve ti eller hundre ganger mer innflytelse på politikerne og de politiske partiene enn dem.»

Erdogan oppfordret borgere av tyrkisk avstamning til å lære språket i landet hvor de bor og kjenne til det sosiale miljøet. Samtidig appellerte han dem til «aldri å gi avkall på morsomålet, troen eller solidariteten med hverandre». Han la til: «Fedrelandet deres forblir deres.»

Den tyrkiske presidenten oppfordrer i praksis tyrkerne i Europa til å forbli tro mot Erdogans Tyrkia, danne tyrkiske kolonier i landene de bor i, og etterstrebe politisk innflytelse i disse landene.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.