Demokratiets stilling i Tyrkia ble ikke styrket etter valget søndag. Tyrkerne flest var mest opptatt av identitetsspørsmål, fastslår tyrkiske eksperter.

Tyrkias lengesittende president Recep Tayyip Erdogan fikk 49,4 prosent, mens opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu fra Det republikanske folkeparti (CHP) fikk 44,96 prosent i første runde av valget. Ettersom ingen av presidentkandidatene fikk over 50 prosent av stemmene, blir det ny valgrunde, 28. mai, der den autoritære Erdogan altså har et klart overtak på Kilicdaroglu

Tyrkerne stemte også på representanter til den 600 plasser store nasjonalforsamlingen, og her vant Erdogans parti klart flest plasser. Ifølge nyhetsbyrået Anadolu har Erdogans regjerende partiallianse fått rundt 49 prosent av plassene, mens Kilicdaroglus allianse har fått rundt 35 prosent. Støtten til et prokurdisk parti ligger på litt over 10 prosent.

Befestet sin stilling

Seniorforsker Pinar Tank ved fredsforskningsinstituttet PRIO mener at resultatet viser at Erdogan har befestet sin stilling som Tyrkias sterke leder.

– Kilicdaroglu, som representerer en allianse med seks ulike partier, har åpenbart ikke klart å overbevise velgerne om at han er den lederen Tyrkia trenger. Han har heller ikke klart å nå ut med sitt budskap om at hans politikk vil inkludere alle, mener Tank.

Hun fastslår at avstemningen dermed ikke styrket demokratiets stilling i Tyrkia.

– Det er jeg som fredsforsker skuffet over, men jeg er ikke veldig overrasket, legger hun til.

Identitetsspørsmål, ikke økonomi og jordskjelvhåndtering, var viktigst for tyrkiske velgere.

– Det vil bli svært vanskelig for Kilicdaroglu å slå tilbake i runde to, sier hun til NTB.

Preget av frykt?

Pinar tror at valgresultatet viser at frykt har spilt en rolle for konservative tyrkere, som derfor har valgt å stemme på Erdogan igjen.

– Mange har nok vært redd for å miste sin plass i tyrkisk politikk. I løpet av Erdogans 20 år ved makten har også tyrkere blitt vant til at en leder styrer alt. Lederstilen betyr mye, tyrkere vil ha en sterk leder, understreker Pinar.

En kulturkrig

Tyrkia-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo Einar Wigen mener at valget har understreket kulturkrigen i Tyrkia, som er splittet i ganske ulike syn og polariserer den politiske debatten.

– Enten ser man Erdogan som en redningsmann som gjør Tyrkia til et viktig land i verden, eller man ser ham som en korrupt autoritær leder som beriker seg selv på vanlige tyrkeres bekostning, mener Wigen.

– Det er en delt virkelighetsforståelse som ligger til grunn – på samme måte som man ser det i USA. Man velger synspunkt ut fra politisk tilhørighet – ikke ut fra en felles forståelse av fakta. Bare en løgn blir fortalt mange nok ganger, holder de politiske følgerne seg til det som en sannhet. Dette er mer fremtredende i forholdet mellom presidenten og hans medier, understreker Wigen.

Han peker på at opposisjonen stiller med et handikap fordi de ikke har det samme maktapparatet eller kontrollen over mediene til rådighet.

Ogan kan splitte opposisjonen

Det at den tredje kandidaten til presidentvalget, ultranasjonalisten Sinan Ogan, fikk over 5 prosent av stemmene, vil kunne splitte opposisjonen i spørsmålet om kurderne. Kilicdaroglus allianse, som består av seks partier, har støtte fra det kurdiske partiet. Dette partiet har blitt anklaget for å ha bånd til den militante kurdiske gruppen PKK, noe den selv benekter, men tyrkiske nasjonalister bruker denne påstanden også mot Kilicdaroglu.

Ogans velgere får derfor en viktig rolle i andre valgomgang.

– Ogan fikk langt flere stemmer enn noen hadde forutsett, men det er usikkert hvor viktig det blir hvilken av kandidatene Ogan velger å gi sin støtte, for det er ingen grunn til å tro at velgerne hans er veldig lojale overfor ham, sier Wigen til NTB.

Vanskelig å holde sammen

Wigen mener at opposisjonen har brukt svært mye ressurser fram til valget, og at det vil koste koalisjonen å holde sammen gjennom en ny valgkamp.

– Det at Erdogan gikk ut på balkongen og erklærte valgseier, var symbolsk viktig, selv om han har akseptert at det blir en andre valgrunde. Erdogan har da også allerede vunnet flertallet i parlamentet, og Kilicdaroglu står utvilsomt foran en svært vanskelig oppgave foran andre valgrunde 28. mai, mener Wigen.

– Det skal ikke mange anklagene til mellom de seks partiene for at alliansen skal begynne å slå sprekker.

Erdogan har fordelen

Galip Dalay, forsker og stipendiat ved Chatham House, mener at Erdogan vil gå inn i andre runde med store fordeler.

Erdogan vil blant annet bruke det at han holder flertallet i nasjonalforsamlingen for alt det er verdt.

– Han vil legge vekt på at det gir styringsmessig stabilitet, sier Dalay til Reuters.

(©NTB)

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.