De to presidentkandidatene avbildet på hver sin valgplakat. Foto: AP Photo/Emrah Gurel 

På den siste dagen av en intens tyrkisk valgkamp brukes det harde ord og beskyldninger. Sittende president Recep Tayyip Erdogan regnes nå som favoritt til å beholde stillingen.

Både president Recep Tayyip Erdogan og utfordrer Kemal Kilicdaroglu jobber intenst for å sanke stemmer inn mot valget søndag. Valget står nå bare mellom de to, i denne siste finaleomgangen.

Begge kandidatene oppfordrer folket til å bruke stemmeretten.

Erdogan frykter at folk anser valget som avgjort i hans favør, basert på en del meningsmålinger, og at de derfor ikke gidder å møte opp for å stemme.

Kilicdaroglu frykter det samme, nemlig at hans velgerskare anser slaget som tapt.

Erdogan oppfordret derfor sine tilhengere til å oppsøke valglokalene «allerede fra tidlig morgen», og han forsøkte også å overbevise de som ikke stemte i første valgrunde, om å bruke stemmeretten.

Kilicdaroglu brukte valgkampinnspurten sin i Ankara der han oppfordret «alle som elsker hjemlandet» til å «beskytte valgurnene». I dette ligger det en nokså klar insinuasjon om mulig valgfusk fra Erdogans regime.

NTB-DPA melder om saken.

I første valgrunde 14. mai var valgdeltakelsen på 87 prosent. Erdogan fikk 49,5 prosent av stemmene mens Kilicdaroglu fikk 44,9 prosent. Edogan manglet altså kun en halv prosent til rent flertall.

Uvanlig opposisjonskoalisjon

Kilicdaroglu står i spissen for en uvanlig samlet opposisjon av konservative, sekulære og nasjonalistiske partier. Han lover å øke sikkerheten, dempe den økonomiske krisen og, ikke minst, utvise millioner av asylsøkere fra landet.

Erdogan, som har ledet Tyrkia i 20 år, har på sin side lovet å øke folks lønninger, øke investeringene og innføre en mer konservativ sosialpolitikk. Han har ikke i samme grad interessert seg for migrantsituasjonen.

– Åpent og rettferdig

Tidligere på lørdagen hevdet Erdogan at valget i Tyrkia både er åpent og rettferdig.

Ikke alle synes det er en dekkende beskrivelse. Under valgkampen har opposisjonen anklaget Erdogan for å bruke såkalt «deep-fake», en type kunstig intelligens som brukes til å fabrikkere bilder av falske hendelser og falske innlegg i sosiale medier.

Erdogan, som kontrollerer nesten alle medier i Tyrkia, har også forsøkt å stemple opposisjonen som kriminelle ved å anklage dem for å alliere seg med terrorister, et av Erdogans mest brukte uttrykk om sine motstandere i inn- og utland.

Han beskylder Kilicdaroglu, som støttes av det prokurdiske partiet HDP, for å ha forbindelser til det forbudte kurdiske partiet PKK.

Både Kilicdaroglu og HDP avviser disse beskyldningene.

I en videotale fredag kveld kalte Kilicdaroglu Erdogan for en feiging og hevdet at presidenten og hans støttespillere blokkerte Kilicdaroglus tekstmeldinger til velgerne.

Mange er forundret over at en mann som Erdogan kan se ut til å gå mot en seier, ikke  minst med tanke på det økonomiske vanstyret har han stått for i landet.

Tyrkia har hatt en skyhøy inflasjon, se sak under. Dette har Erdogan, stikk i strid med alle eksperters råd, har forsøkt å løse ved å senke renten. Det fungerer omtrent som å spyle bensin på et bål for å slukke flammene.

Les også: 

Hodepine for Erdogan: Tyrkias inflasjon på skyhøye 54 prosent

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.