Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har bestemt at valget i landet skal avholdes 14. mai. Mange tror det kan bli vanskelig for Erdogan å bli gjenvalgt denne gangen.

I mai er det klart for nytt valg i Tyrkia, og nåværende president Recep Tayyip Erdogan forsøker å beholde posisjon i nok en periode, etter 20 år ved makten.  Men årets valg kan bli det mest utfordrende for ham hittil.

NTB-AP melder om saken.

Økonomien er Tyrkia i en ytterst dårlig forfatning, med skyhøy inflasjon og generell pessimisme i befolkningen.

Det voldsomme jordskjelvet i slutten av februar gjorde vondt verre, og har skapt misnøye på grunn av treg respons.

For Erdogan er det ekstra bekymringsfullt at opposisjonen nå omsider har samlet seg om en felles kandidat som kan utfordre om presidentmakten. Document har omtalt dette tidligere, se sak under.

Valget skulle opprinnelig holdes i juni, men allerede i januar ble det kjent at Erdogan ønsket å fremskynde valget til 14. mai.

Erdogan har lang erfaring fra valgkamper og er en dyktig folketaler som synes å livne til på valgmøter. Men flere av hans medarbeidere frykter at det kan gå dårlig ved årets valg, og de anbefalte ham å utsette det.

Millioner hjemløse

Tyrkia var midt i den verste økonomiske krisen i Erdogans tid ved makten da landet ble rammet av et jordskjelv med styrke 7,8 og et nesten like kraftig etterskjelv. Katastrofen har kostet titusener av mennesker livet og gjort millioner hjemløse.

Mange hevder at hundrevis av bygg raste sammen fordi byggherrene ikke respekterte de strenge bygningsforskriftene. Forskriftene innførte Erdogan selv etter et tidligere jordskjelv, men han åpnet også for omfattende dispensasjoner fra dem.

Dette har skapt en ny bølge av sinne mot myndighetene, og mot Erdogan spesielt.

Pro-kurdisk joker kan velte Edogan

Nå følger ekspertene med på hvordan det venstreorienterte pro-kurdiske partiet HDP, som ble utelukket fra opposisjonskoalisjonen av de nasjonalistiske partiene, forholder seg.

HDP skal i dagene som kommer, møte opposisjonspartiene. Ved det forrige valget fikk HDP 12 prosent av stemmene og ventes å kunne bli tungen på vektskålen ved valget i mai.

Erdogan hadde støtte fra noen kurdere i begynnelsen av karrieren. Men etter hvert som han vendte seg mot dem, bidro de ved det forrige lokalvalget til at opposisjonen seiret i ordførervalgene i Istanbul og Ankara.

President Erdogan har de seneste månedene først og fremst vært i det internasjonale søkelyset for sin motstand mot svensk og fins medlemskap i Nato.

Mange eksperter tror at hele denne medlemskapssaken vil få en ny vending etter valget i mai, uansett hvem som skulle bli valgt til president.

Erdogan vil slippe opp i sin motstand, mens en eventuell president fra opposisjonen i utgangspunktet ikke har samme uvilje mot Sverige og Finland.

Les også: 

Dårlig nytt for Erdogan: Opposisjonen i Tyrkia enig om en felles utfordrer

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.