Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan taler i Ankara. Foto: AP Photo/Ali Unal

Tyrkias president sier han vil akseptere resultatet av søndagens valg og trekke seg dersom han taper. Ifølge meningsmålinger kan det ligge an til et presidentskifte.

Enkelte har vært bekymret for at Recep Tayyip Erdogan ikke vil gi slipp på makten ved et eventuelt valgnederlag. Da han fikk spørsmål om dette i et TV-program fredag kveld, svarte presidenten:

– Det er et helt latterlig spørsmål. Vi kommer til makten med demokratiske midler her i Tyrkia. Dersom nasjonen vår sier noe annet [enn at jeg får fortsette], vil jeg gjøre det demokratiet krever. Det er ikke noe annet å gjøre.

NTB-AFP melder om saken.

Erdogan forsikrer at hans blokk vil respektere valgresultatet, uansett hva det blir.

– Folkeviljen kan ikke bli overstyrt, sier presidenten.

Han sier samtidig at han tror han blir gjenvalgt for fem nye år, og at han sikrer seg flertall i nasjonalforsamlingen i søndagens valg.

Etter 20 år ved makten står Erdogan overfor sitt mest krevende valg i et land der mange er misfornøyd med galopperende prisvekst, håndteringen av jordskjelvet i februar og de rundt 3,5 millioner syriske flyktningene i landet.

Flere meningsmålinger gir utfordrer Kemal Kilicdaroglu et lite overtak rett før valget.

Ikke alle er like beroliget over Erdogans forsikringer om at han vil respektere et valgnederlag. Før valget kan han uansett neppe si noe annet.

Men de erfaringer befolkningen, mediene og opposisjonen har etter mange år med Erdogans styre, gjør at det knyttes skepsis til hva han vil gjøre dersom han taper.

NTB meldte i går at utfordrer Kemal Kilicdaroglu har begynt å bære skuddsikker vest, av frykt for attentat i valginnspurten. Det sier noe om den politiske stemningen.

Les også: 

Erdogan slår an tonen før valget: Kaller mot­standeren «en fyllik»

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.