Opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu avgir sin stemme på valgdagen. Foto. AP Photo/Ali Unal

Den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kilicdaroglu ber velgerne «kvitte seg med det autoritære regimet». På valgdagen søndag skal opposisjonens observatører ha blitt angrepet.

I dag, søndag, avgjøres det hvem som blir president i Tyrkia.

På valgdagen kommer de siste appellene fra de to presidentkandidatene. For opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu kan det nå se vanskelig ut å skulle vinne, med tanke på både resultatet i første valgomgang og de seneste meningsmålingene.

Men han kjemper om stemmer til siste slutt.

– Jeg inviterer alle mine borgere til å avgi stemme, sa den sekulære presidentkandidaten videre etter å ha avlagt sin stemme i hovedstaden Ankara søndag.

President Recep Tayyip Erdogan stemte samtidig i Istanbul sammen med sin kone Emine. Han ba velgerne om å «møte opp uten selvtilfredshet» i den andre og avgjørende valgomgangen.

NTB-AFP melder om saken.

Erdogan fikk ca. 49,5 prosent av stemmene mot Kilicdaroglus 44,9 prosent i første valgomgang for to uker siden.

Mange mener derfor at Erdogan har seieren så godt som i lomma.

Angrep på observatører

Men valget går ikke for seg helt uten kontroversielle hendelser. Opposisjonens valgobservatører er blitt angrepet i en landsby sørøst i Tyrkia, ifølge nestlederen i Kemal Kilicdaroglus parti CHP.

Özgur Özel i Det republikanske folkepartiet (CHP) skriver på Twitter søndag at partiets observatører ble overfalt i provinsen Sanliurfa. De ble banket opp og fratatt telefonene sine fordi de protesterte på uregelmessigheter i stemmegivningen, hevder han.

CHP-politikeren Ali Seker var til stede, ifølge Özel. En lokal journalist tvitrer at Seker ble slått.

Opplysningene har ikke latt seg verifisere fra andre kilder. Slike kilder er ofte vanskelige å fremskaffe, så man må som regel forholde seg til partenes beskrivelser.

Ifølge Özel var det ikke nok sikkerhetspersonell på stedet, og han ber myndighetene sørge for at valget går trygt for seg.

Mye tyder på at Tyrkia går mot nye år under Erdogans stadig mer autoritære og islamrettede styre.

Les også: 

Tyrkias opposisjonsleder beskylder regjeringen for å blokkere tekstmeldinger til velgerne

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.