Erdogan holder valgmøte i Istanbul, Tyrkia, 7. mai 2023. Foto: AP Photo/Khalil Hamra

En uke før president- og parlamentsvalget kaller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu for «en fyllik».

Tyrkias president Erdogan setter standarden for valgkampinnspurten i landet, og bruker grove skjellsord mot sin motstander skjeller ut sin motstander Kemal Kilicdaroglu. Han er ifølge Erdogan «en fyllik».

Søndag talte Erdogan i Istanbul.

– Hvis dere sier ja, vil vi med sikkerhet vinne! sa Erdogan under en tale til flere hundre tusen tilhengere på den nedlagte Atatürk-flyplassen i Istanbul.

Kemal Atatürk som denne flyplassen er oppkalt etter, var en tyrkisk «landsfader» som sto for omtrent alt det motsatte av hva Erdogan står for.

Atatürk prøve å skape et Tyrkia som var moderne, demokratisk og sekulært. Erdogan har etter manges mening satt kursen i en helt annen retning.

NTB-DPA-AFP melder om saken.

– Århundrets valgmøte

Erdogan  gjentok også anklagene om at valgmotstanderen samarbeider med terrorister.

Denne terroristanklagen mot politiske motstandere er et nokså hyppig brukt grep blant autoritære statsledere.

Erdogan har tidligere hevdet at Kilicdaroglus allianse, som består av seks partier, har bånd til den militante kurdiske gruppen PKK, noe valgmotstanderen nekter for.

På forhånd hadde Erdogan gitt samlingen i Istanbul navnet «århundrets valgmøte», og partiet hans hadde leid inn 10.000 busser for å kjøre folk fra 39 provinser til byen.

Dødt løp

På de siste målingene er det dødt løp mellom Erdogan og Kilicdaroglu, og valget 14. mai ligger an til å bli det jevneste på mange år. Det er ventet at det vil til gå til en andre valgomgang 28. mai.

Kilicdaroglu holdt på sin side et noe mindre valgmøte på den asiatiske siden av Istanbul søndag.

– Er dere klare for forandring? Er dere klare for å gjenopprette demokratiet? sa 74-åringen til sine tilhengere.

Han fikk også besøk av Istanbuls populære ordfører Ekrem Imamoglu på scenen.

Mange mener opposisjonen denne gangen har reelle vinnersjanser. Andre tror Erdogan på en eller annen måte vil få det resultatet han trenger for å fortsette som president.

Les også: 

Tilbake på banen: Erdogan viste seg offentlig igjen

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.