Tyrkias opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu leder i en ny meningsmåling foran valget senere i vår. Foto: AP Photo/Burhan Ozblici, File

Den tyrkiske opposisjonskandidaten Kemal Kiliçdaroglu ligger drøyt 11 prosentpoeng foran president Recep Tayyip Erdogan to måneder før presidentvalget.

Etter denne seneste målingen å dømme, kan det gå mot presidentskifte i Tyrkia etter 20 år med Erdogan.

NTB-Reuters melder om saken.

Målingen som ble publisert av Aksoy Research i helgen, ble gjennomført 8. mars. Den gir Erdogan en oppslutning på 44,4 prosent, mens Kiliçdaroglu får hele 55,6 prosent.

Det er en knusende overlegen ledelse, og den peker klart i retning av at Erdogan kan komme til å bli feid ut av presidentkontoret, sammnen med hele det hoffet han har bygget opp gjennom to tiår som landets leder.

Målingen viser også at opposisjonssamarbeidet Nasjonal Allianse får en oppslutning på 44,1 prosent. Erdogans parti AKP får 38,2 prosent sammen med det nasjonalistiske støttepartiet MHP.

Kurdiskvennlige HDP havner på 10,3 prosent.

Valget 14. mai omtales av mange som det viktigste i TYrkias historie og den største utfordringen mot Erdogans styre i løpet av hans lange tid ved makten.

Mye har gått imot Erdogan i senere tid. Levekostnadskrisen har svekket populariteten hans. I tillegg stiller flere jordskjelvofre spørsmål ved presidentens innsats og engasjement under krisen.

Jordskjelvet rammet områder der Erdogans parti AKP står sterkt, og svekket oppslutning her kan være kritisk for presidenten.

I tillegg til å avgjøre hvem som skal styre Tyrkia de neste årene, blir valget avgjørende for hvilken retning økonomien vil ta og hva slags rolle Tyrkia kan spille i konfliktene i Ukraina og i Midtøsten.

Dette valget er blitt usedvanlig viktig for svært mange andre enn tyrkerne. Her i Norden berøres eksempelvis Sverige og Finlands Nato-søknad av utfallet.

Wolfango Piccoli, som jobber med politisk risikoanalyse, sier opposisjonsalliansen må stå samlet og legge fram en plan for å holde på velgerne fram mot valget.

– Å bare legge skylden på Erdogan for alt, er ikke nok. Tidligere valg har vist at Erdogan er fantastisk flink til å drive valgkamp, men uttalelser den siste tiden antyder at populariteten og evnen til å nå fram til velgerne svikter, sier han til Reuters.

En del er også engstelige for hva en mer og mer despotisk innstilt president som Erdogan kan finne på for å beholde makten, om den ser ut til å glippe for ham i det kommende valget.

Her er det naturlig å nevne kuppforsøket Tyrkia ble utsatt for i 2016, som av mange er beskrevet som en gavepakke nettopp til Erdogan. Det er også reist spørsmål om hvem som egentlig regisserte hele kuppet, uten at det per i dag foreligger noen endelige svar på dette.

Les også: 

Klart for nytt valg i Tyrkia: Erdogan kan ligge tynt an

Bestill fra Document:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp også andre gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.